VENECIJANSKA KOMISIJA O ZAKONU O PREDSEDNIKU: Protiv usvajanja izmena

V. K.

10. 12. 2022. u 06:00

VENECIJANSKA komisija je dala preporuku da se ne usvoje izmene i dopune Zakona o predsedniku, ističući da se tim zakonom menjaju ovlašćenja propisana Ustavom kroz "običan zakon".

ВЕНЕЦИЈАНСКА КОМИСИЈА О ЗАКОНУ О ПРЕДСЕДНИКУ: Против усвајања измена

Foto: Tanjug

U objavljenim zaključcima navode da o pitanjima ustavnosti odlučuju ustavni sudovi i da oni ne žele niti imaju mandat da se mešaju u ulogu ovih sudova. S obzirom na to da Ustavni sud Crne Gore trenutno ne može da funkcioniše zbog nedostatka kvoruma, a predstoji ponovna skupštinska rasprava o Zakonu o predsedniku, VK je prihvatila da da svoje mišljenje o ustavnosti zakona.

Venecijanci su utvrdili da izmene i dopune pomenutog zakona ne razjašnjavaju ove odredbe, već im čak i protivreče. Venecijanska komisija žali zbog blokade Ustavnog suda i ocenjuje da je to rezultat nespremnosti političkih partija da pronađu konstruktivne kompromise.

- Odbijanje predsednika da predloži kandidata za premijera za formiranje Vlade, ili da imenuje onog koga je predložila skupštinska većina, izostanak političkih konsultacija ili odbijanje da u njima učestvuje, međusobne optužbe za neustavno ponašanje, pretnje bojkotom parlamenta ili impičment, odbijanje izbora sudija Ustavnog suda, sve do ishitrene zakonodavne inicijative koja se materijalizovala u Zakonu o izmenama i dopunama Zakona o predsedniku, sveukupno su simptomi nepoštovanja institucija i građana, kao i loših političkih i ustavnih kultura - navodi VK.

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović odbio je da potpiše pomenuti zakon, zahtevajući da Venecijanska komisija iznese svoj sud o ustavnosti ovog zakona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)