BOŽOVIĆ: BUDVA POKRENULA TOČAK RAZVOJA- Danu Opštine prisustvovao i mitropolit Joanikije

B. DABIĆ

22. 11. 2022. u 16:23

BUDVA danas slavi Dan opštine i tim povodom održana je svečana Skupština kojom je predsedavao predsednik loklanog parlamenta Nikola Jovanović.

БОЖОВИЋ: БУДВА ПОКРЕНУЛА ТОЧАК РАЗВОЈА- Дану Општине присуствовао и митрополит Јоаникије

Foto: Opština Budva

Oko 400 prisutnih na  sednici-  odbornici, sekretari, kulturni i privredni delatnici, poslanici.  Svečanoj sednici SO Budva prisustvovao je i Mitropolit crnogorsko primorski Joanikije.

Predsednik opštine Budva Milo Božović prezentovao je  šta je urađeno u prethodnom periodu i naveo  planove izvršne vlasti u Budvi.

- Ogromno poverenje građana koje nam je ukazano na poslednjim izborima obavezuje nas da u budućem periodu radimo mnogo bolje i da ostvarimo zacrtane ciljeve. Naša vizija razvoja Budve je ambiciozna i iskreno verujem da smo vođeni ogromnom podrškom građana pokrenuli novi točak razvoja našeg grada. Iz politike i sveopšte stabilnosti koju smo postigli okrećemo novu stranicu napretka i prosperiteta u korist svih građana Budve, kazao je Božović.

Svaki grad, kako je ocijenio, počiva na razvoju infrastrukturnih projekata, kulturi i duhu jednog grada, i stabilnim finansijama, kao preduslovima svakog razvoja.

Božović. je istakao da su u prethodnom periodu konsolidovane javne finansije grada, a da mnoge probleme koji su ostali pokušavaju da isprave i reše.

- Ono što nas Budvane posebno boli je što smo tokom 30 godina neplanske izgradnje ostali bez slobodnih i zelenih površina. Nažalost, sa centralnog nivou u poslednjih nekoliko decenija nije uložen niti jedan jedini cent za kapitalne projekte i Budva se oslanjala samo na sebe. Uprkos činjenici da učestvujemo sa 50 odsto ukupnog turističkog prometa države, teritorija naše opštine ostala je zanemarena od strane državnih vlasti. Smatram da je došlo vreme da takav odnos menjamo, jer Budva i njeni građani to zaslužuju. Tamo gde je centralna vlast zakazala, pokazali smo se odgovorni pred građanima Budve i delovali i tamo gde prestaje nadležnost lokalne samouprave. Opština Budva pokrenula je inciijativu za izgradnju opšte bolnice i pripremila pristupni elaborat sa ciljem da utiče na resorno ministarstvo da uvaži pravo građana Budve na zdravstvenu zaštitu i sistem zdravstva primeren vremenu u kojem živimo. Ovom prilikom, želim da se zahvalim resornom ministru Dragoslavu Šćekiću koji nam je dao podršku u ostvarenju ovog cilja - kazao je Božović.

Opština Budva, podsetio je Božović, raspisala je međunarodni konkurs za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja šetalište Budvanska školjka.

- U pitanju je najznačajniji projekat u novijoj istoriji metropole, koji će stvoriti novi, ekološko održivi prostor, u skladu sa kulturnim nasleđem grada, a svojim sadržajem i izgledom doprineti turističkom razvoju i novom vizuelnom identitetu Budve - naveo je Božović. Budva je predala i aplikaciju za titulu Evropska prijestonica kulture.

- Verujemo da Budva svojom višemilenijumskom tradicijom i današnjim kreativnim potencijalom to zaslužuje. Ulazak Budve u finale značio bi kulturni, infrastrukturni i turistički preporod grada u narednih pet godina, a 2028. godine Budva bi imala celogodišji program kulture“, kazao je Božović. Pokrenut je i postupak izgradnje prve reprezentativne javne zgrade u novijoj istoriji Budve – Kulturnog centra „Tomo i Stana Luketić“.

Pred čelnicima grada je i rešavanje gorućeg problema – nedostatak parking prostora i saobraćajne gužve.

„Pokrenuli smo postupke za projektovanje i izgradnju nekoliko javnih garaža, od kojih će prva biti kod Pošte. Sada, više nego ikada, imamo odgovornost da učinimo preokret u razvoju ovog grada i da na ključnoj raskrsnici napravimo strateški izbor – sada više nego ikada. Nagradu Grada teatra i Nagradu za doprinos razvoju kulture dirigentu, maestru Bojanu Suđiću uručio je Božović.

Novembarske svečanosti povodom Dana opštine Budva počele su 12. novembra i traju do 26. novembra.

VIZIJA

Naša vizija Budve je grad mediteranskog duha i istinske metropole celogodišnjeg evropskog turizma, Budve evropske prestonice kulture, Budve mladih i kreativnih ljudi. Najveći kapital svakog grada, svake države su ljudi. Ulažemo u obrazovanje i usavršavanje naših učenika i studenata, verujući da u Budvi sutra mogu planirati svoju budućnost. Budva mora biti grad za sve nas, grad koji svima pruža jednake šanse, kazao je Božović.

Pred lokalnim vlastima, dodaje, je veliki posao – odgovorno i marljivo upravljanje gradom će postati pravilo, a ne izuzetak.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A ONDA SU SRBI POČELI SA ZLOČINOM! Rusija ismeva Nemačku, oduševljena šta su Srbi uradili pred meč sa Engleskom! (VIDEO)