MALIM GAZDAMA I MINIMALAC VELIKI: Vlasnici brojnih preduzeća ne mogu da izdrže teret obaveza iz programa "Evropa sad"

Z. Z.

05. 02. 2022. u 08:38

POSLODAVCI u Crnoj Gori od pre nedelju dana imaju obavezu da isplaćuju veće zarade, kako je i propisano programom "Evropa sad".

МАЛИМ ГАЗДАМА И МИНИМАЛАЦ ВЕЛИКИ: Власници бројних предузећа не могу да издрже терет обавеза из програма Европа сад

Foto B. Dabić

Tim planom je za svakog radnika obezbeđena minimalna plata od 450 evra, ali taj iznos je sudeći po teškoćama preduzetnika veliko opterećenje. U Uniji poslodavaca, koja je jednoglasno sa socijalnim partnerima podržala program u prvom mesecu primene, već skreću pažnju da deo preduzetnika neće moći da se nosi sa tolikim platama. Posledica bi mogla, kako kažu, biti smanjenje broja zaposlenih.

Predstavnici Unije poslodavaca istakli su u saopštenju nakon sastanka sa predstavnicima Uprave za inspekcijske poslove da će i pored iskazanog opredeljenja i namere poslodavaca da svoje poslovanje usklade sa zakonima koji prate program "Evropa sad" ipak pojedina preduzeća imati problem.

- Naime, dostupne informacije ukazuju na to da jedan deo privrednika neće biti u mogućnosti da finansijski izdrži teret novih obaveza, zbog čega će biti prinuđeni na poteze koji, u krajnjem, mogu dovesti i do redukcije broja zaposlenih - navodi se u saopštenju poslodavaca.

Kako je Upravi za inspekcijske poslove svaka prijava koja se tiče kršenja zakonskih mera predviđenih programom "Evropa sad" mapirana kao prioritetna, predstavnici te uprave su najavili da će u narednom periodu inspektori rada pomno pratiti situaciju na terenu. Inspektorima iz drugih inspekcija, po potrebi, davaće ovlašćenja kako bi što efikasnije vršili kontrole i obezbedili primenu programa, a time i bili na usluzi poslodavcima za sve informacije o obavezama koje treba da ispune.

Foto Novosti

Vasilije Kostić, ekonomski analitičar, ukazao je da neće biti lako malim i mikro preduzećima, naročito na severu države, da isplaćuju zarade po novoj metodologiji obračuna, odnosno da daju radnicima minimalnu platu od 450 evra.

- Nije dovoljno da poslodavcima smanjite opterećenja na zarade. Po mom mišljenju ključno je da se stvore uslovi da preduzetnik stvara kapital, dodatu vrednost, pa onda isplaćuje 80 odsto veće zarade u odnosu na dosadašnje. Uveren sam da će posledice ovog programa biti da će u krajnjem doći do otpuštanja radnika iako je kao cilj postavljeno upravo novo zapošljavanje - rekao je za "Novosti" analitičar Kostić.

KOL CENTAR U DVE SMENE

- DA je uspešno sprovođenje programa važno za Upravu inspekcijskih poslova govori i to što zaposleni u kol-centru rade u dve smene, a sve u cilju obezbeđenja konstantne dostupnosti za bilo koju vrstu prijave kršenja mera - dodaje se u saopštenju.

- Raduje podatak da je do sada, prema podacima Uprave prihoda i carina, od 200.000 zaposlenih za samo 123 lica promenjeno radno vreme sa punog na nepuno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)