BOLJI STANDARD IZNAD POLITIKE: Sektor finansija uverava radnike da ne strahuju za program "Evropa sad"

I. D. S.

19. 01. 2022. u 08:38

IAKO je za crnogorske radnike nova godina počela optimistično, zahvaljujući povećanju zarada koje podrazumeva program "Evropa sad", i dalje postoji zabrinutost među zaposlenima koliko će se dosledno primenjivati zakon, ali i kakva je sudbina tog programa, posebno nakon što je opstanak Vlade ponovo pod velikim znakom pitanja.

БОЉИ СТАНДАРД ИЗНАД ПОЛИТИКЕ: Сектор финансија уверава раднике да не страхују за програм Европа сад

Foto Vlada CG

Program "Evropa sad" u načelu bi trebalo da svim zaposlenima u Crnoj Gori donese benefite u vidu povećanja plata koje će ići i do 80 odsto za minimalne. Međutim, u praksi, postoji realna bojazan da će deo zaposlenih biti na neki način zakinut. Ipak, iz nadležnih ministarstava uveravaju radnike da nema razloga za brigu.

- "Evropa sad" neće stati ni pred kim! Tu smo zbog vas i zajedno sa vama ćemo se izboriti za bolji životni standard u celoj Crnoj Gori - poručio je ministar fiansija Milojko Spajić, te pozvao građane da prijave svaku neregularnost.

Isti poziv uputio je i državni sekretar u resoru finasija Janko Odović.

- Ukoliko imate nedoumica kontaktirajte nas, a ako uočite nepravilnosti Uprava za inspekcijske poslove radi pojačanim kapacitetom i neće biti povlašćenih - kazao je Odović.

Milojko Spajić, Foto gov-me

Iz Unije slobodnih sindikata najavljuju da će pratiti situaciju i na sve moguće načine doprineti angažovanju nadležnih institucija.

- Ako institucije budu profesionalno, agilno i nepristrasno radile svoj posao i ako, konačno, uvedemo sistem odgovornosti na svim nivoima, stvorićemo pretpostavke da se kroz predložene mere na adekvatan način reši pitanje punjenja budžeta. Kada su u pitanju poslodavci, dominantno će svi biti u plusu, jer je ukidanjem doprinosa za zdravstveno osiguranje omogućeno da poslodavci nemaju nikakvo dodatno izdavanje ili ulaganje u troškove rada. Naprotiv, biće u plusu za oko dva procenta - tvrde u Uniji sindikata.

OPERATERI

MINISTARSTVO finansija juče je objavilo spisak kontakt osoba za sve upite koje građani imaju povodom zakonskih rešenja u okviru ekonomskog programa "Evropa sad". Ističu i da će operateri Uprave za inspekcijske poslove od sada raditi u dve smene, te će biti dostupni svakog radnog dana od sedam do 20 sati.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024