BENZIN UDARA PO DŽEPU: Novi cenovnik goriva uznemirio poslodavce i narod u CG

Z.Z.

07. 07. 2021. u 08:38

U CRNOJ Gori od početka sedmice gorivo je još skuplje. Nove, uvećane cene od dva do četiri centa po litru važe do 20.jula.

БЕНЗИН УДАРА ПО ЏЕПУ: Нови ценовник горива узнемирио послодавце и народ у ЦГ

Foto Novosti

Litar benzina 98 skuplji je tri centa i košta 1,40 evra, dok će za benzin 95 potrošači u narednih 15 dana izdvajti četiri centa više - 1,37 evra. Toliko je poskupeo i evrodizel, pa sada litar košta umesto 1,17 čak 1,21 cent. Uvećane su i cene lož-ulja dva centa pa će litar u naredne dve nedelje iznositi 1,18 evra.

Vozači negoduju zbog poskupljenja svih vrsta goriva. Kažu, da je život inače skup u Crnoj Gori, da su mnogi ostali bez posla u minulih godinu dana, pa bi, komentarišu, bilo za očekivati da cene padaju, a ne da se uvećavaju malo.

- Ne može se zaboraviti period od pre šest ili sedam meseci kada je dizel bio ispod jednog evra. Sada smo najskuplji u regionu. U Bosni i Makedoniji plaćaju dizel oko evro, kod nas je 20 odsto skuplji. Zahuktala se turistička sezona, dolaze stranci pa je prosto nerazumno da kad dođu plate jednu cenu goriva, a kada se vraćaju mnogo veću - prokomentarisao je vozač iz Rožaja koga smo zatekli na jednoj benzinskoj pumpi u Podgorici.

Slobodan Milatović, iz Unije poslodavaca Crne Gore, saopštio je da novo poskupljenje svih vrsta goriva u Crnoj Gori novi je i težak udar na standard i privredu, pa bi Vlada Crne Gore, uz ovakav stepen povećanja cene goriva trebalo da razmotri indikatore koji se tiču stanja crnogorske privrede.

- Nema tog privrednog sektora gde troškovi za gorivo ne utiču na formiranje finalne cene usluga. Ovo je još jedan namet koji plaćaju crnogorski poslodavci. Unija predlaže da se ide u pravcu izmena zakonske regulative kako bi se ograničio rast cena nafte i naftnih derivate - poručio je Milatović. 

OPOZICIJA TRAŽI SMANjENjE AKCIZA

IZ opozicionih partija već duže tvrde da država i pored promena na svetskim berzama može staviti pod kontrolu cene goriva. Dovoljno je, ističu u SDP da se smanje akcize na derivate.

- Vlada ne može da utiče na osnovnu cenu goriva, ali može da smanji udeo koji uzima - ocenjuje Bojan Zeković iz Socijaldemokratske partije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (1)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina