TRAŽE VRAĆANJE TROBOJKE: Nova srpska demokratija uputila apel čelnicima Pljevalja

M. D.

26. 06. 2021. u 07:33

NOVA srpska demokratija Pljevlja podnela je zahtev predsedniku opštine, Igoru Goluboviću i predsedniku Skupštine opštine Dragiši Sokiću za isticanje trobojke na zgradama opštine Pljevlja i Skupštine opštine Pljevlja tokom državnih praznika (21. maj i 13. jul), ali i za vreme određenih praznika koji zauzimaju posebno mesto u srpskom narodu.

ТРАЖЕ ВРАЋАЊЕ ТРОБОЈКЕ: Нова српска демократија упутила апел челницима Пљеваља

Foto: M. D.

Tim povodom, predsednik OO Nove srpske demokratije Pljevlja, Milan Mijo Lekić (na slici), istakao je da je Nova srpska demokratija, kao vodeći politički predstavnik srpskog naroda u Crnoj Gori, se vreme ukazivala na različite oblike diskriminacije sa kojima se suočavaju Srbi.

- Srbi su diskriminisani i po pitanju ispoljavanja nacionalnih simbola. Ustav Crne Gore, Zakon o izboru, upotrebi i javnom isticanju nacionalnih simbola, kao i Zakon o manjinskim pravima i slobodama u potpunosti prepoznaju i afirmišu pravo na slobodno isticanje nacionalnih simbola za manjinske narode. Međutim, za razliku od njih, srpski narod, uprkos činjenici što predstavlja konstitutivni i državotvorni faktor istorijskog trajanja ove države, nalazi se potpuno u podređenom položaju, jer, njegovi nacionalni simboli su u potpunosti marginalizovani kada je u pitanju zvanična državna politika, dok u slučajevima Tuzi, Ulcinja i nekolicine opština gde se, bez ikakvih zakonskih prepreka, ističu zastave većinskog albanskog stanovništva, vidimo da su potisnuti i u odnosu prema manjinskim narodima - poručio je Lekić.

On je apelovao da se trobojka istakne za Vidovdan (28. jun), a potom i na Svetu Petku (27. oktobar) i Savindan (27. januar).

 

BILE SIMBOL I LITIJA

SIMBOLI veličanstvenih litija u organizaciji SPC, kao primer najmasovnijih skupova u istoriji naše opštine, bile su upravo trobojke, dok su u Pljevljima nikle na desetine i stotine grafita i murala sa trobojkama. Verujem da će ove činjenice, uz primer Berana, a odnedavno i Budve - opština koje su uvele praksu isticanja trobojke, dodatno ohrabriti gospodu Golubovića i Sokića da postupe u skladu sa sveopštim očekivanjima ogromne većine Pljevljaka - zaključio je Lekić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)