KLUPE NA SAVSKOM TRGU U MARTU: Za završetak uređenja kod spomenika Stefanu Nemanji potrebno vreme

Š. Marović

30. 01. 2021. u 16:00

SAVSKI trg, na kom se nalazi velelepni spomenik osnivaču srpske srednjovekovne države Stefanu Nemanji, svečano je otvoren u sredu, ali neimare u narednom periodu očekuje još mnogo posla kako bi čitav prostor dobio konačan izgled.

КЛУПЕ НА САВСКОМ ТРГУ У МАРТУ: За завршетак уређења код споменика Стефану Немањи потребно време

Foto M. Anđela

Do marta bi trebalo da se privedu kraju radovi na saobraćajnici koja povezuje Savsku sa Karađorđevom ulicom, ali i da se ugradi mobilijar na kompletnom platou.

Da bi se taj deo promente ulice završio, potrebno je zatvoriti staru crpnu stanicu ispred bolnice "Sveti Sava", a novu na Savskom trgu pustiti u rad. Trenutno su za automobile puštene dve trake koje iz Savske vode u Nemanjinu ulicu, a potrebno je uraditi nedostajuće tramvajske šine i još dve kolovozne trake u suprotnom smeru.

- Radnici će od 15. februara do 15. marta na trgu postaviti urbani mobilijar, koji čine klupe za sedenje - istakao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

U okviru uređenja prostora oko Savskog trga trebalo bi da se završi i rekonstrukcija ulice Milovana Milovanovića. Takođe, odmiču radovi na raskrsnici ove i ulica Admirala Geprata, Gavrila Principa i Balkanske. Iako je polovinom januara napredak ocenjen kao spor, reporteri "Novosti" juče su zatekli znatno bolje stanje.

KUSTOSI I PRODAVNICA SUVENIRA

MUZEJ grada Beograda odredio je kustose koji će u zakazanim terminima posetiocima pružati stručne informacije o spomenikui životu Stefana Nemanje. Tokom proleća, za strane grupe biće organizovane stručne ture na njihovim jezicima.

Takođe, prestonički muzej u narednim mesecima dobiće svoj kutak na Savskom trgu gde će se prodavati suveniri, knjige o Nemanjićima i mape grada. Svi prihodi od prodaje pripadaće ovoj instituciji, koja je i dobila pravo na izradu suvenira sa obrisima spomenika.

Da bi se upotpunio ambijent čitavog prostora, staroj zgradi pošte u Savskoj ulici treba vratiti izgled kojim je krasila Beograd 1927. godine. Ovo izuzetno delo Momira Korunovića oštećeno je u bombardovanju Beograda u Drugom svetskom ratu. Radovi na ovom zdanju mogli bi da krenu u toku ove godine.

Uz obode Savskog trga treba urediti fasade nekoliko reprezentativnih zdanja. Pre svega one bivšeg hotela "Petrograd" i bolnice "Sveti Sava", ali i nekoliko objekata koji su ogoljeni i trenutno predstavljaju pravo ruglo. Još nije poznato kada će biti srušeno nekoliko baraka i udžerica pored bolnice "Sveti Sava", koje ruže čitav prostor. Jedan deo njih sklonjen je u leto prošle godine, ali nekoliko još odoleva građevinskim mašinama.

Zgradu stare železničke stanice, koja se pretvara u Istorijski muzej Srbije takođe očekuju veliki radovi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)