Vesić: Beograd dobija spomenik „Večna vatra” kao simbol zajedničkog stradanja Srba i Rusa u Drugom svetskom ratu

S. VIDAČKOVIĆ

10. 09. 2020. u 17:30

SPOMENIK "Večna vatra" biće postavljen na Spomen-groblju oslobodiocima Beograda, kao simbol zajedničkog stradanja Srba i Rusa u Drugom svetskom ratu.

Весић: Београд добија споменик „Вечна ватра” као симбол заједничког страдања Срба и Руса у Другом светском рату

Foto Beoinfo

Ovo je najavio zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, na jučerašnjem potpisivanju ugovora o donaciji u Starom dvoru.

Inicijator ovog projekta je Ruski dom u Beogradu, uz podršku fondacije "Besmrtni puk" i donatora "Srbijagasa", "Gazstrojproma" i beogradske kompanije IDC.

Skulpturno-arhitektonska kompozicija "Večna vatra" nalaziće se na mestu gde je postavljena kapsula sa zemljom iz Rusije u njene temelje, u februaru ove godine, kada je Sergej Šojgu, ministar odbrane Ruske Federacije, bio u zvaničnoj poseti srpskoj prestonici.

- Grad Beograd dobiće spomenik večne vatre kao simbol zajedničkog stradanja Srba i Rusa u najvećem sukobu u modernoj istoriji sveta - rekao je Vesić. - Srbija i Rusija su ponosne na svoju antifašističku prošlost, a naš zadatak je da sećanje na nju negujemo i osnažujemo kako bismo budućim generacijama dali primer i putokaz koliko je vredna borba za slobodu i suverenitet. Svako dete treba da zna da je za njegov život u slobodi zaslužan neko ko je tu slobodu platio najvišom mogućom cenom, svojim životom. Spomenik zato nije samo simbol stradanja već i simbol večnog života, stremljenja ka slobodi, što je duboko ukorenjeno u tradiciji oba naroda.

ANIKEJEV: PATRIOTSKI PROJEKAT

SIMBOLIČNO, kada beogradski spomenik bude gotov, krajem godine, obaviće se svečano paljenje večne vatre u Beogradu i u Moskvi kod zidova Kremlja na grobu Neznanog junaka. Na jučerašnjem događaju u Starom dvoru pročitano je pismo Stanislava Anikejeva, direktora kompanije "Gazstrojprom", u kome se navodi da je za tu kompaniju velika čast što učestvuje u realizaciji ovog "patriotskog projekta" i što im je pružena mogućnost da Srbiji poklone ne samo spomenik već i najvažniji simbol - večnu vatru iz samog srca Rusije, koja će sada goreti u Srbiji.

PROJEKAT Budući izgled spomenika,Foto Beoinfo

Ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko istakao je da će spomenik "Večna vatra" biti kruna saradnje dveju država u godini obeležavanja 75. godišnjice pobede nad fašizmom. Prema njegovim rečima, monument će biti simbol sećanja na žrtve iz prošlosti, odupiranja izazovima današnjice, ali i simbol trajnosti naših tradicija. On je precizirao da se izgradnja spomenika pokreće na inicijativu predsednika Srbije i Rusije, uz veliku angažovanost Ruskog doma u Beogradu.

- Spomenik predstavlja trajnost naših slobodarskih tradicija, kao i naše zajedničke antifašističke vrednosti. Ministar Popović i zamenik gradonačelnika Goran Vesić su na najbolji način kazali da niko neće poljuljati naše tradicionalno prijateljstvo, bratsku saradnju, razumevanje i uzajamnu pomoć - podsetio je ruski ambasador.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju