BEOGRADSKE PRIČE: "Nica" na Ušću

Zoran Nikolić

01. 08. 2020. u 15:58

PLAŽA je nosila ime kafane koja se nalazila na levoj savskoj obali

БЕОГРАДСКЕ ПРИЧЕ:  Ница на Ушћу

Foto: Zoran Nikolić

Kao što je Ada ciganlija postala simbol beogradske opuštenosti i bekstva od letnjih vrućina, tako je pre Drugog svetskog rata to bila plaža "Nica". 

Tako su je prozvali ondašnji Beograđani zbog kafane koja se "ugnezdila" na levoj savskoj obali.

Flota

Celokupna rečna flota kojom je raspolagala Kraljevina Jugoslavija pre Drugog svetskog rata potopljena je tokom aprilskog rata 1941. godine. Tada je naša vojska potopila sve brodove da ne bi pali u ruke okuptatoru. To se dogodilo baš na delu koji beleži ova fotografija.

U to vreme Novobeogradska strana bila je nepristupačna i nepopularna, tako da su se na ovu stranu prvi posetioci premeštali tek kada je grad počeo da iskoračuje ovde. 

Bilo je to, prvo, posle 1927. godine kada je napravljen Stari aerodrom, a naročito posle 1934. godine, kada je Most kralja Aleksandra preveo prve posetioce na drugu obalu reke. Aerodrom je bio na centralnom delu današnjeg Novog Beograda, a Beogradski sajam priljubljen uz levu savsku obalu.

Beogradsko pravilo je da na obodima grada koji se širi obavezno mora da se pojavi kafana, pa je tako i "Nica" zauzela svoje mesto u vreme kada ovaj deo nije bio nimalo popolaran. 

Foto: Zoran Nikolić

Bilo kako bilo, "Nica" je do početka rata bila prestižna lokacija za sve koji su poželeli da nađu hlad od paklenih letnjih vrućina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)