NI METAR KOŠUTNJAKA ZA IZGRADNJU STANOVA

A.Vojinović

14. 07. 2020. u 09:07

GRUPA građana okupljena oko udruženja "Bitka za Košutnjak" i predstavnici organizacija civilnog društva podneli su juče prikupljenu peticiju.

НИ МЕТАР КОШУТЊАКА ЗА ИЗГРАДЊУ СТАНОВА

Foto V.Danilov

Primedbe i zahteve prosledili su Gradskom sekretarijatu za urbanizam i građevinske poslove, a povodom zahteva firme "Avala studios" za izradu plana detaljne regulacije kompleksa "Avala filma" na Čukarici. Prikupili su više od 7.500 primedaba, dok je zvaničnu peticiju potpisalo više od 50.000 ljudi, koji ne žele da se u Košutnjaku izgradi planirani stambeni i mešoviti centri u kojima bi živelo oko 8.000 hiljada ljudi i na taj način unište zelene površine.

- U prethodnom periodu smo radili detaljnu analizu i naš stručni zaključak je da ovaj plan nije u skladu sa procedurama, zakonskim i planskim dokumentima Grada Beograda i Republike Srbije i da stoga ne brani javni interes i javno dobro Grada Beograda - istakla je Ljubica Savković. - Mi kao struka možemo da damo jedinu moguću preporuku, a to je da se ovaj plan u potpunosti odbaci i da se pristupi izradi novog koncepta koji će biti u skladu sa procedurama i zakonskim i planskim dokumentima Grada Beograda i Republike Srbije.

Grupa građana iz udruženja "Bitka za Košutnjak", koja je u prethodnom periodu sakupljala potpise i juče pred Gradsku upravu došla sa oko 7.500 potpisanih primedaba, istakla je da neće dati da se u Košutnjaku gradi bilo kakav objekat. Takođe, naveli su da prilikom sakupljanja potpisa nisu sreli nijednog građanina koji je bio za sprovođenje ovog plana.

Foto M.Labudović

- Zahtev građana jasno je iznet još u subotu uveče, a jednostavan je - ne damo im ni metar. Ne prihvatamo zamke poput "zasadićemo tri stabla za jedno" ili "zasadićemo mnogo više drveća na periferiji Beograda". Mi u Košutnjaku ne dozvoljavamo ništa da se gradi - odlučno je obrazložio Dejan Jovanović u ime udruženja građana "Bitka za Košutnjak".

Prema urbanističkom planu u budućem naselju planirana je izgradnja stambeno-poslovnih kompleksa, ali i svih pratećih sadržaja koji bi zadovoljili rastući broj stanovnika na ovoj lokaciji. Reč je oko 86 hektara zemljišta na kom se nalazi veliki broj zelenih površina.

PROSTOR PRIVATIZOVAN PRE PET GODINA

PROSTOR "Avala filma" u srcu Košutnjaka privatizovan je pre pet godina, kada je vlasnik čuvenog jugoslovenskog i srpskog filmskog magnata postala velika češka kompanija "Sebre". Firma ima 70 odsto udela u "Avala studiosu", podaci su Agencije za privredne registre. Prilikom kupovine kompleksa, direktor Peter Dajko je u oktobru 2018. godine, za "Novosti," najavio velika ulaganja u modernizaciju i izgradnju novih studija, u vrednosti 50 miliona evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati