DECA SE DRUŽILA SA POLICAJCIMA: Na Adi Ciganliji pripadnici MUP mališanima juče otkrivali tajne posle

A. Z. K.

03. 09. 2023. u 07:00

NA Adi Ciganliji organizovano je druženje dece i pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova u sklopu projekta "Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo".

ДЕЦА СЕ ДРУЖИЛА  СА ПОЛИЦАЈЦИМА: На Ади Циганлији припадници МУП малишанима јуче откривали тајне после

Foto: Mup

Razigrani mališani juče su bili u prilici da razgovaraju sa policajcima i otkriju tajne njihovog posla. Osim u razgovoru, najmlađi su uživali i u vatrogasnoj peni, a oni najhrabriji penjali su se na veštačkoj steni.

Makiška strana Ade juče je bila prepuna od 10 do 18 časova, koliko je trajalo druženje policajaca, mališana i njihovih roditelja. Razigrani, trčali su na sve strane kako bi videli sve ono što su im pripadnici MUP pripremili. Najviše pažnje privukla je pena u kojoj su uživali, a koju vatrogasci koriste samo u retkim situacijama.

Deca nisu oklevala da policajcima i vatrogascima postave mnogobrojna pitanja. Osmelili su se pa su ulazili i istraživali vatrogasna vozila i policijske automobile. Veliki broj njih rekao nam je da kada porastu žele da postanu policijaci ili vatrogasaci.

Program koji je juče organizovan osim igre imao je i edukativan karakter, pa su deca bila u prilici da nauče kako da prepoznaju različite nivoe diskriminacije i kako da se zaštite.

Državni sekretar MUP dr Željko Brkić juče je rekao da je bezbednost dece i učenika u samom vrhu prioriteta MUP.

Novi službenici prošli obuku

DRŽAVNI sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova dr Željko Brkić rekao je juče da je tokom leta obuku prošlo oko 6.000 službenika od kojih su 200 oficiri policije.

- Unapredili smo njihove kompetencije za postupanje prema maloletnim licima, prema deci, da prepoznaju izazove, pretnje i bezbednosne rizike po decu, naročito u blizini škola i u samim školama, i da na adekvatan način reaguju - rekao je Brkić.

- Želimo da najmlađoj populaciji ukažemo i razvijemo svest o tome koliko je bezbednost važna i koliko je važno da imaju poverenje u policiju koja je stub bezbednosti našeg društva - rekao je Brkić. - Projektom "Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo" pokazali smo jedan timski rad više državnih organa i organizacija jer smo svesni da samo bezbedno okruženje može da stvori pozitivnu školsku klimu, a ona je preduslov da naša deca dobiju kvalitetno obrazovanje, da pravilno budu vaspitana čime ćemo stvoriti nemerljiv doprinos i obezbediti im sigurnu budućnost.

U organizovanju jučerašnjeg programa na Adi učestvovalo je i Ministarstvo prosvete, a najavljeno je da će tokom školske godine oko 560 osnovaca imati različite radionice. Taj projekat biće sproveden u saradnji sa MUP, školskim timovima za zaštitu učenika od diskriminacije i nasilja.

Deca su juče bila u prilici da se druže sa pripadnicima kriminalističke i policije opšte nadležnosti, Specijalne antiterorističke jedinice, saobraćajcima, vatrogascima i pripadnicima Žandarmerije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)