PROMENJENA CENA DNEVNE KARTE U PREVOZU: Svi detalji novog sistema naplate - evo koliko će koštati i gde će moći da se kupe

Novosti online

09. 04. 2023. u 12:25

GRADONAČELNIK Beograda Aleksandar Šapić izjavio je danas da je odlučeno da dnevna karta za gradski prevoz bude 120 dinara, odnosno jedan evro.

ПРОМЕЊЕНА ЦЕНА ДНЕВНЕ КАРТЕ У ПРЕВОЗУ: Сви детаљи новог система наплате - ево колико ће коштати и где ће моћи да се купе

Foto: N. Skenderija/Profimedia/Ilustracija

On je, za televiziju Prva pojasnio da je nekada mesečna karta za sve četiri zone bila 4.990 dinara, a sada je ona samo 3.500 dinara.

– Da bi cena karata bila proporcionalna, složio sam se sa predlogom Sekretarijata za javni prevoz da cena dnevne karte bude 120 dinara, odnosno jedan evro jer na taj način pravimo pošteniju gradaciju kupovine karata - istakao je gradonačelnik.

On je ponovio da novi sistem treba da zaživi u narednim nedeljema, a da će građani, ako bude bilo sitnih korekcija biti na vreme obavešteni.

– Svakako cene mogu da idu samo na dole, jer smatramo da Grad Beograd mora da pokaže dobru volju i spremnost na žrtvu verujući da povećanjem naplate vraćamo poverenje u javni prevoz, a na taj način omogućava se unapređuje tog istog sistema – naveo je prvi čovek srpske prestonice.

Ponovio je da će novi sistem naplate u javnom gradskom prevozu biti daleko jednostavniji, jeftiniji i efikasniji.

– Radimo paralelno na više nivoa. Režemo troškove u GSP-u, dok ćemo potpuni uvid u stanje stvari imati kada preuzmemo sistem koji sada kontroliše privatnik. Sadašnji sistem se pokazao po svim aspektima nefunkcionalan, neisplativ i loš po Grad – istakao je Šapić podsetivši da je od uvođenja novog sistema opala naplata za tri milijarde dinara, odnosno 25 miliona evra na godišnjem nivou.

Građani će, prema njegovim rečima u početku kupovati karte preko sms-a, kao i na nekoliko prodajnih objekata u prestonici, dok će tokom leta ta prodaja zaživeti na beogradskim kioscima i putem aplikacije.

– Građani Beograda preko 65 godina će sada moći da izvade doživotnu kartu za javni gradski prevoz, a do sada su morali to da rade jednom godišnje, uz čekanje u redu. Takođe želim da naglasim da će im postojeće karte važiti do kraja ove godine – naveo je gradonačelnik.

Šapić je istakao da će i kontrola karata biti jednostavnija jer će to od sada raditi komunalni milicioneri - Beli, koji su i do sad morali da učestvuju u tom procesu.

– Grad Beograd je raspisao prijem za novih 200 i dodatni zahtev Vladi Srbije za prijem novih 1.000 Belih, dok ćemo svim kontrolorima koji sada rade ponuditi da uđu taj novi sistem, uz adekvatnu obuku i ispunjenje određenih uslova. Ti ljudi će imati priliku da nastave da rade, ali da rade i druge poslove iz nadležnosti Belih – zaključio je gradonačelnik Beograda.

BONUS VIDEO: Dve godine pre osnivanja NASE, Mašinski fakultet u Beogradu je 1956. godine dobio aerotunel

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri