ULICE ĆOSIĆU, EKMEČIĆU, JEROTIĆU…: Prethodnih pet godina Beograđani se odužili mnogobrojnim velikanima

A. VOJINOVIĆ

19. 09. 2022. u 15:00

SAMO u prethodnih pet godina nove nazive u prestonici po znamenitnim ličnostima Beograda i Srbije dobilo je nekoliko desetina ulica.

УЛИЦЕ ЋОСИЋУ, ЕКМЕЧИЋУ, ЈЕРОТИЋУ…: Претходних пет година Београђани се одужили многобројним великанима

Foto D. Milovanović

Širom glavnog grada svoja imena na plavoj pravougaonoj tabli ispisana belim slovima dobili su novinari Bogdan Tirnanić, Aleksandar Tijanić, Predrag Milojević i Miroslav Radojčić, književnik Dobrica Ćosić i istoričar Milorad Ekmečić, zatim čuveni srpski neuropsihijatar i akademik Vladeta Jerotić, ali i velike srpske istorijske ličnosti poput kneza Stracimira, princeze Olivere Lazarević...

Kako su za "Novosti" rekli u Sekretarijatu za kulturu, da bi neka ulica ponela novo ime po uglednoj ličnosti potrebno je da prođe minimum tri godine od nečije smrti, kako bi se inicijativa našla na dnevnom redu Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica, a zatim i Skupštine grada Beograda, kao što je to bio slučaj za velika imena koja su ostavila trag u istoriji prestonice.

- Neophodno je da neka ulica već ne nosi naziv po nekoj ličnosti ili toponimu koji je predložen - kažu u ovom sekretarijatu. - Inicijativa se uzima u razmatranje čim se za to stvore neophodni uslovi.

Građani Beograda su se tako u prethodnih pet godina odužili velikanima iz najrazličitijih profesija. U 2019. godini odlukom Skupštine grada Zadarska ulica na Starom gradu ponela je ime po čuvenom piscu Dobrici Ćosiću. Krajem 2020. godine četvorica čuvenih novinara dobili su svoj kutak u gradu - Ulica Vatroslava Lisinskog na Paliluli promenila je naziv u Ulica Bogdana Tirnanića, nekadašnja Hrvatska ulica sada je Ulica Miroslava Radojičića, Bjelovarska ulica na Voždovcu preimenovana je u Ulicu Predraga Milojevića, a Ulica španskih boraca u Novom Beogradu u Ulicu Aleksandra Tijanića.

PREDLOZI STIŽU SVAKOG DANA

BEOGRAĐANI su naročito zainteresovani kada je reč o ovoj temi, pa tako na adresu Gradske uprave svakog dana stižu novi predlozi za promenu naziva ulica. Stanovnici prestonice kao razloge za preimenovanje adrese navode da bi želeli lepši naziv ili da ulica ponese ime po znamenitoj ličnosti koja je živela u toj ulici, ili po nekom njihovom pretku.

Pre godinu dana deo Dalmatinske ulice od Takovske do Džordža Vašingtona poneo je naziv po Vladeti Jerotiću, čuvenom srpskom neuropsihijatru, književniku, akademiku i filozofu. Takođe, lane je ulicu u Zemunu dobila i princeza Olivera Lazarević, a iste godine i knez Stracimir na Vračaru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

KURTI POBEGAO: Pukla bruka u Prištini (VIDEO)