SJAJ RASVETE SAMO PRED PRAZNIKE: Beograd će biti okićen, ali ne kao što je to bio slučaj ranije

S. V.

06. 09. 2022. u 09:21

NOVOGODIŠNjA rasveta u Beogradu neće biti uključena kao svih prethodnih godina, zbog štednje struje. Da li će se dekorativne lampice uključivati kraće ili će biti okićen samo manji deo grada, biće odlučeno u narednom periodu - odgovorio je na pitanje "Novosti" gradonačelnik Aleksandar Šapić.

СЈАЈ РАСВЕТЕ САМО ПРЕД ПРАЗНИКЕ: Београд ће бити окићен, али не као што је то био случај раније

Foto: Darja Balšić

On je dodao da će struja, zbog poznate svetske situacije morati da se štedi na razne načine, da će ove godine ukrasna rasveta svetleti mesec dana pred novogodišnje praznike i da će u zavisnosti od razvoja ekonomske situacije zavisiti koliko će biti uključena.

- Da li ćemo manje da okitimo ili ćemo sve da okitimo, a manje da palimo, stvar je odluke. Svakako da novogodišnja rasveta neće biti upaljena u onoj meri kao prethodnih godina, a pogotovo ne kako je bilo pre dve, tri godine kada je svetlela četiri meseca. Ta rasveta treba da bude mesec dana oko Nove godine i praznika. Sad će biti toliko, a videćemo koliko. Učinićemo sve da uštedimo što više električne energije, ali da ipak živimo. Ne možemo da pogasimo sva svetla, život mora da teče.

Ranijih godina, ekipe JKP "Javno osvetljenje" počinjale su da montiraju novogodišnju rasvetu već tokom oktobra, što je trajalo dvadesetak dana, kako bi sve zasijalo u novembru. Godinu dana pre pandemije virusa korona, čak i prigradske opštine dobile su dekorativne praznične ukrase. Tek posle Sretenja, sledi gašenje i demontaža šarenih ukrasa.

Grad je u dekorativno osvetljenje najviše uložio 2018. godine, kada su za 300 miliona dinara kupljeni novi ukrasi, a 20 lokacija više zasijalo je prazničnim svetlom prvi put. Početak kićenja prestonice svake godine pokrene istu temu na društvenim mrežama, pa se sugrađani pitaju da li je rano za montiranje i raspravljaju o ukusima da li su neke svetleće skulputre previše "kič" za neku lokaciju ili su ipak prikladne.

TURISTI VOLE UKRASE

PREMIJERKA Ana Brnabić nedavno je rekla da mere štednje struje neće podrazumevati gašenje ukrasne rasvete.

- Mnogo turista poseti Beograd za praznike, upravo jer je jedan od najlepših i najsvetlijih gradova, a takva odluka bi štetila turizmu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere