Počela modernizacija u devet jamskih rudnika Resavice: U oknima mašine umesto rudara

Z. RAŠIĆ

ponedeljak, 29. 06. 2020. u 14:00

Почела модернизација у девет јамских рудника Ресавице: У окнима машине уместо рудара

Foto JP PEU "Resavica"

Na ovaj način posle tri decenije povlače se lopate i krampove kao glavne alatke za kopanje uglja
Mašinsko kopanje uglja već je počelo u rudniku "Soko" u sastavu JP za podzemnu eksploataciju uglja "Resavica", a tokom sledeće nedelje kreće i u rudnicima "Rembas" i "Štavalj".

Generalni direktor "Resavice" Marko Vuković najavio je da je u toku nabavka još jedne mašine za "Štavalj", a zatim početak realizacije robnog kredita Vlade Češke, koji takođe predviđa nove mašine za otkopavanje uglja i široko čelo za rudnik "Rembas".

- Praktično, na ovaj način posle tri decenije povlačimo lopate i krampove kao glavne alatke za kopanje uglja, što ima višestruki značaj, a pre svega za bezbednost rudara. Proizvodnja će biti uvećana, rentabilnost bolja. Cilj nam je milion tona uglja iz jamskih rudnika, a posle toga nova ulaganja i dalje povećanje proizvodnje - izjavio je Vuković.

Po njegovim rečima, sadašnja proizvodnja je 500.000 tona, što znači da je cilj njeno dupliranje. Povlačenje krampova i lopata iz upotrebe u devet jamskih rudnika JP PEU "Resavica" posle 30 godina i uvođenje mašina povećaće kapacitete i nivo proizvodnje, pa će se povećati i finansijska realizacija, koja je sada niska.

Mašine za kopanje uglja rudari zovu "kombajni", a prva iskustva iz rudnika "Soko" govore da jedna mašina menja desetak rudara u oknu, umnogome olakšava rad, te da se njenim korišćenjem dnevno u ugljenom sloju napreduje do deset metara, umesto dosadašnja dva.


REORGANIZACIJA

Do pre samo nekoliko godina jamski rudnici bili su predviđeni za zatvaranje, ali je prevagnula politika predsednika Vučića i Vlade Srbije da jamski rudnici imaju budućnost, pa se od planova za gašenje rudnika prešlo na reorganizaciju koja im obezbeđuje rad i budućnost, a rudničkim naseljima život u više narednih decenija, navedeno je, između ostalog, u saopštenju JP PEU "Resavica".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)