Ultramaratonac iz Srbije Aleksandar Kikanović, koji promovišući bratstvo Srbije i Rusije trči do Moskve na putu dugom 2.350 kilometara, započeo je drugu etapu iz Bijeljine i poručio da u ovom velikom poduhvatu nije mogao da izostavi Republiku Srpsku.

Kikanovića je primio zamenik gradonačelnika Bijeljine Predrag Jović i zahvalio mu što sa svojim timom radi na sjedinjenju svih pravoslavnih naroda, saopšteno je iz Gradske uprave.

-U današnje vreme, kada smo svi na neki način egoisti, ovo su ljudi koji nam vraćaju veru u prave vrednosti. Kikanović se dugo bavi humanitarnim radom i nadam se da ćemo, ugledavši se na njega, i sami bar malo doprineti promovisanju prijateljstva među pravoslavnim narodima, naveo je Jović.

Kikanović, koji je prvu etapu počeo juče iz Loznice, kaže da je prethodnih godina realizovao dva humanitarna maratona i da su mu povod za nova putovanja bila aktuelna dešavanja u Crnoj Gori.

Sredstva koja bude prikupio trčanjem do Moskve biće usmerena za pomoć bolnicama i drugim zdravstvenim ustanovama.

-Odlučio sam da trčim od Loznice do Moskve u ime bratstva Srbije i Rusije, ali nisam želeo da preskočim Republiku Srpsku jer je osećam kao svoju zemlju, rekao je ultramatonac.

On je najavio da će se iz Bijeljine vratiti do Šapca, a zatim preko Mađarske, Slovačke, Poljske i Belorusije doći do Moskve na 9. maj – Dan pobede.

Kikanović u Moskvu nosi i ikonu Svetog velikomučenika i pobedonosca Georgija, koja je osveštana u Manastiru Ostrog i planira da je uruči predsedniku Rusije Vladimiru Putinu.

-Pripremao sam se za ovaj put šest meseci. U timu imam dva pratioca, prijatelja koji će biti uz mene vozeći bicikl, a spavaćemo u kamp-kućici. Dnevno ću trčati 40 kilometara, a četvrtkom i nedeljom ću odmarati, rekao je on.

Prema njegovim rečima, u ovom poduhvatu ima svesrdnu pomoć grada Loznice, Nenada Popovića koji godinama promoviše rusko-srpko prijateljstvo u Srbiji, kao i bajkera "Noćni vukovi" koji će zajedno sa njim 9. maja ući na Crveni trg.