ZAHVALjUJUĆI relativno toplom početku novembra, ogrevno drvo ne samo što nije poskupelo, već su cene za oko pet evra po kubiku niže nego lane. Kubni metar bukve ili graba može da se nabavi već od 4.800 do 5.200 dinara.

Nabavka na stovarištima je, pritom, za oko 600 dinara skuplja nego kod domaćina sa sela koji individualno seku i prodaju ogrevno drvo. Prevoz na periferiju Loznice ne košta ništa, ali se doplaćuje za udaljenije isporuke. Uprkos svemu, mnogima znači i to što neka stovarišta lokalnim preduzećima omogućavaju plaćanje na odloženo, pa mnogim radnicima odgovara podela troška na deset rata, tim pre što otplata počinje od leta, a isporuka je uoči grejne sezone.

U Paskovcu, podno Gučeva, meštani prodaju tek isečena drva. Kažu, cena je 40 evra po kubiku, voze gde treba i uvek prodaju najmanje jedna dupke puna zaprežna kola. Ponosni su i na redovne mušterije koje znaju da ne zakidaju na meri.

Pročitajte još - KUPE ZA 5.000, PRODAJU ZA 52.000 evra: Masovna kupovina šuma i livada

- Grejanje na drva je mojoj porodici najisplativije, ali je daleko od jeftinog, bez obzira na to što imamo sopstvenu šumu u selu Sipulja, podno Cera. Osim toga što svi ukućani moraju da zapnu ne bi li posečeno izvukli do puta, valja platiti prevoz, pa seču u oblice i "cepanje". Na kraju, kubik naših drva nas košta 2.500 dinara - kaže Nenad Todorović iz Loznice.

Domaćini koji imaju šumu, ali ne žele da se prljaju i muče, već da ogrev dobiju na kućnu adresu, drvosečama na svoj kubik poklanjaju još jedan.

Inače, loznička stovarišta su dobro snabdevena i ugljem, pa sirova kolubara košta 7.200, a banovići i do 12.500 dinara po toni. Za hiljadu kilograma briketa treba izdvojiti 19.000, a za istu količinu peleta oko 23.000 dinara.

Pritom, na blagodet gradskog grejanja može da računa tek oko 16 odsto stanovnika ovog kraja, kojim cene grejanja nisu povećavane sedam godina.