KUPE ZA 5.000, PRODAJU ZA 52.000 evra: Masovna kupovina šuma i livada

Lj. TRIFUNOVIĆ

ponedeljak, 28. 10. 2019. u 16:00

КУПЕ ЗА 5.000, ПРОДАЈУ ЗА 52.000 евра: Масовна куповина шума и ливада

Brnabićeva i Antić na otvaranju rudokopa Foto D. Milovanović

Bivši moćnici iz Bora, Zaječara i Boljevca kupuju parcele na mestu budućih rudnika

OTKAD su velike rudarske kompanije, poput kineskog "Ziđina", britansko-australijskog "Rio Tinta", američkog "Friport Mekmorana" i brazilskog "Valea" počele geološka istraživanja na nekoliko mesta nedaleko od Bora, Zaječara i Boljevca, gotovo istovremeno je startovao i otkup zemljišta na tim lokalitetima. Kako nezvanično saznajemo, prednjače borski privrednici, ali i jedan bivši generalni direktor RTB.


PROČITAJTE JOŠ -Lepa vest: Jednokratna pomoć penzionerima stiže 4. novembra


Naime, po oprobanom receptu iz 2017. - kada je postalo gotovo izvesno da će kanadska kompanija "Nevsun", koja je tada imala istražna prava u okolini nalazišta "Čukaru peki", tu otvoriti jedan od najbogatijih rudnika bakra i zlata na svetu - počela je masovna kupovina zemljišta u okolini budućeg rudnika.

Ostao je, tako, zabeležen slučaj da je jedan borski privatnik, za samo 5.000 evra, od meštanina čije se imanje nalazilo na mestu budućeg rudnika zlata i bakra, kupio kompletno zemljište i objekte, pa ih nešto kasnije - za 52.000 evra prodao kanadskoj kompaniji "Nevsun" koju je, potom, kupio kineski "Ziđin".

Nezvanično se saznaje da je po tom "receptu" vlasnike promenilo više od 180 hektara zemljišta. Pritom, jedan od meštanina koji je prodao plac, ali nije želeo da mu se ime pominje u novinama, kaže da se na takav korak odlučio zato što više nije želeo da plaća porez za trnje, žbunje i šumu, koji mu nisu donosili bilo kakav prihod!

Pritom, kada su nastavljena ispitivanja tla u okolini budućeg rudnika bakra i zlata "Čukaru peki", nezvanično se saznaje da je upravo jedan od samoproklamovanih i najgrlatijih boraca za ekološka prava kupio više od 200 hektara zemljišta u atarima borskih sela Metovnica i Brestovac, te Nikoličeva na teritoriji Zaječara, na kojima "Ziđin" i "Rio Tinto"" imaju istražna prava da tragaju za novim ležištima crvenog i plemenitih metala.Nekako istovremeno, posle objave da će američki "Friport" i brazilski "Vale" investirati 40 miliona, odnosno 45 miliona dolara u geološka istraživanja okoline Bora i Boljevca, trend kupovine zemljišta se preselio i u ovaj kraj. Po pouzdanim saznanjima, jedan bivši generalni direktor RTB je dosad na tom području već pazario 60 hektara zemljišta, a u stopu ga prate dva poslovna partnera iz vremena kada je upravljao kompanijom. Navodno, svi su hektar plaćali najviše hiljadu evra...


MILIKIĆEVO UPOZORENjE

KADA je lane, zbog otvaranja rudnika bakra i zlata "Čukaru peki", takođe bila zavladala pomama za placevima u okolini, gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić je meštanima bio ponudio stručnu pomoć da bi imanja prodali po koliko-toliko realnoj ceni. - Službama lokalne samouprave sam izdao nalog da pomognu vlasnicima zemljišta, prvenstveno u pravnom smislu, kako ono što su njihovi preci sticali vekovima unazad sada zato što su nedovoljno obavešteni i prepušteni samima sebi, ne bi prodavali budzašto - izjavio je, tada, Milikić (na slici).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Nije bravar zbog toga slao na Goli Otok

29.10.2019. 08:41

@d - al', 'ajde... I, naravno da nije valjao. Jer da je valjao, ne bismo posle doživeli ovakvu katastrofu.

milisav

30.10.2019. 10:29

@d - "lose si mi vezala vrecu, osam puta se odvezivala ...", ne razumes vic ? naravno da ne razumes ...

Avram

28.10.2019. 17:05

Nadam se da postoji neki zakon koji stiti objektivnost transkcija,jer ovde se ocigledno radi o neinformisanosti I sticanja metodom dovodjenja u zabludu,pa nadlezni organ treba da pokrene pistupak istrage.

Није тешко

28.10.2019. 17:53

Једном одлуком скупштине ова се појава може сасећи у корену.

Ivan

28.10.2019. 17:57

Ej srbijo muko sta su docekala, nasa rudna bogatsva glavesine poklanjaju strancima a onda zarade deset puta na otimacini zemlje od sirorinje, pravdo ima li te?