GEOLOŠKA ISTRAŽIVANjA PO TIMOČKOJ KRAJINI: Brazilci traže zlato i bakar

Lj. TRIFUNOVIĆ

09. 10. 2019. u 07:22

ГЕОЛОШКА ИСТРАЖИВАЊА ПО ТИМОЧКОЈ КРАЈИНИ: Бразилци траже злато и бакар

Foto Lj. Trifunović

Sporazumom je predviđeno da "Vale" može da stekne 51 odsto istražnih prava

KANADSKA geološka kompanija "Mundoro" je sa globalnom rudarskom korporacijom "Vale Kanada limitid", čije je sedište u Brazilu, zaključila ugovor o finansiranju istraživanja u potrazi za novim ležištima bakra i zlata na četiri lokacije po Timočkoj Krajini. Za istraživanja u Sumrakovcu, Osni, Dubravi i Padini, "Vale" će tokom narednih pet godina izdvojiti čak 45 miliona dolara.

Sporazumom je predviđeno da "Vale" - kao najveći proizvođač gvožđa i drugi po produkciji nikla u svetu - može da stekne 51 odsto istražnih prava na ovim lokacijama, tako što će tokom naredne tri godine u geološka istraživanja investirati pet miliona dolara. Posle tog roka, pomenuta kompanija može da dobije i dodatnih 24 odsto udela, ako u nastavak projekta uloži još 40 miliona dolara.

"Mundoro" je u okolini borskog sela Sumrakovac pronašao sloj od 23 metra, u kojem sadržaj zlata iznosi 0,72 grama po toni, a bakra od 0,17 procenata. To se smatra odličnim indikatorom za nastavak geoloških istraživanja, tim pre što su i rezultati iz drugih bušotina obećavajući...

"Vale" je, inače, vlasnik četiri rudnika nikla, tri ležišta gvožđa, dva rudokopa iz koji dobija bakar i tri rudnika uglja, koji se nalaze na pet kontinenata. Brazilci su 2007, za 19,4 milijardi dolara, kupili najveću kompaniju u Kanadi koja je proizvodila nikl, a osnovana je početkom 20. veka otvaranjem rudnika "Krejton" u Ontariju.

PROČITAJTE I:MINISTARSTVO "PRESUĐUJE" KAFILERIJI: Zaposleni zabrinuti za svoja radna mesta

Pored zajedničkog rada sa "Valeom", kanadski "Mundoro" - u partnerstvu sa globalnom američkom rudarskom kompanijom "Friport Mek Moran" - aktivno učestvuje i u geološkim istraživanjima okoline boljevačkog sela Savinac, gde su na lokalitetu Tilva roš pronašli sloj sa 30 grama zlata po toni i čak 171 gramom srebra.

Podsetimo, "Mundoro" ima istražna prava i u okolini Borskog jezera, gde - u saradnji sa Japanskom nacionalnom kompanijom za naftu, gas i metale (JOGMEC) - obavlja geološka istraživanja na površini od 46 hektara.


BIZNIS

POMENUTA kanadska istraživačka kompanija je svetskoj javnosti postala poznata kada je u kineskoj provinciji Maoling pronašla nalazište zlata, pa 95 odsto istražnih prava u toj oblasti prodala Nacionalnoj rudarskoj kompaniji sa sedištem u Hongkongu. Pored Srbije, "Mundoro" realizuje istraživačke projekte još u Bugarskoj, Kini i Meksiku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

DAN

09.10.2019. 10:20

@Misa - Pa imaju koristi od vađenja rude: rudna renta, radnici, porezi, izvoz. Kao u doba Nemanjića od Sasa !

bager

09.10.2019. 10:58

@Misa - A sta imaju brazilci od toga,,nista,,jedinu korist ima kompanija i njeni vlasnici

Sasa

09.10.2019. 11:02

@Misa - Sve to sto si naveo je 2-3% vrednosti rente od izvucene rude. Kakav izvoz? To su pare vlasnika. Plate i poreze bi placao ko god kopa rudu, tj. drzava kao i do sada. Glavno pitanje zasto se poklanja 95% vrednosti robe, zlata, bakra, srebra... bilo cega? Ovo sada je klasicni kolonijalizam africkog tipa. Sto nije 50%, 50% da se deli profit. Ovako se neko omastio sa par miliona mita i predao na tacni neobnovljiv narodni, ne drazvni, narodni resurs!

janko

09.10.2019. 13:42

@Misa - Koristi će biti istakao i dod Nemaca, kada su za vreme okupacije eksploatisali borski rudnik. Radilo je domaće stanovništvo a profit odlazio u Nemačku