LICA ozarena zadovoljstvom četvorice mladića u bolesničkoj sobi Klinike za abdominalnu hirurgiju Kliničkog centra Vojvodine deo su svakodnevice ove zdravstvene ustanove. Na prvi pogled se i ne naslućuje da su im pre samo dve nedelje uspešno urađene transplantacije bubrega.

Dvadesetdvogodišnji Jakša Vučurević, simpatični plavokosi mladić iz Zrenjanina, pobedio je opaku bolest koja ga je ophrvala pre osam meseci zahvaljujući novom bubregu koji mu je ustupila majka.

- U februaru mi je otkrivena slabost bubrega - priča nam Jakša, inače student Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu. - Srećom, nisam morao na dijalizu, ali život mi je u perspektivi bio ozbiljno ugrožen. Zahvaljujući majci i lekarima, sve se ipak primiče srećnom kraju. Sada mi preostaje da se oporavim i, nadam se, nastavim kvalitetniji život.

PROČITAJTE JOŠ - DONORI VIŠE NEĆE BITI POTREBNI: Naučnici korak bliže presađivanju svinjskih organa ljudima

Njegov cimer Đorđe Skakavac (25), iz Novog Sada, novi bubreg ima zahvaljujući ocu koji se odrekao jednog svog da bi njegov sin mogao da živi bez zdravstvenih tegoba.

- Sve je zasada dobro - veselim glasom kaže Đorđe, koji je zbog bolesnih bubrega morao da prekine studije na novosadskoj Visokoj tehničkoj školi. - Godinu dana sam išao na dijalizu, a sada se nadam da ću kada se oporavim nastaviti školovanje.

Jakša i Đorđe su dvojica od osmoro pacijenata kojima je uspešno urađena transplantacija bubrega u KCV u roku od samo dve nedelje. Među njima su i najmlađi, devetnaestogodišnji Živojin Budovalčev iz Iđoša kod Kikinde, koji je bubreg dobio od jednog od roditelja, kao i četiri godine stariji Nikola Došić (23), iz Bačkog Dobrog Polja.

DONORI JEDAN od članova specijalizovanog tima, docent dr Vladan Popović istakao je najmanji broj akutnih komplikacija i dodao da se mnogo više mora raditi na promociji donorstva.

- Četvorica mladića od kojih najmlađi ima samo 19 godina bubreg su dobili od živih donora - predočila je juče na konferenciji za novinare nefrolog dr Lada Petrović. - Od početka ove godine tim za transplantaciju KCV uradio je 28 transplantacija bubrega, što je najviše do sada.

Profesor dr Goran Marušić, šef tima za transplantaciju bubrega, podsetio je da se presađivanje bubrega u Kliničkom centru Vojvodine radi od 1986. godine, i da je za 41 godinu urađeno 290 transplantacija ovog organa.


LISTE ČEKANjA

PREMA rečima dr Petrović, trenutno se 124 pacijenta nalaze na listi čekanja za transplantaciju bubrega od nepoznatog donora. Oni su prošli kompletna ispitivanja, a čekanje obično traje od nekoliko meseci do gotovo 10 godina.HIRURZI Tim KBC za transplantaciju