ВРЕМЕНА за славље није било. Само што је са Ференцварошем освојио титулу првака Европе, Стефан Митровић се спаковао, дошао у Београд и придружио се друговима на припремама за финални турнир Светске лиге од 18. до 23. јуна у Београду. Трофејни ватерполиста није стигао ни да се одмори, морао је на брзину да укапира нова правила како би са саиграчима идуће недеље остварио најважнији овогодишњи циљ: тријумф у комерцијалном такмичењу који доноси пласман на Олимпијске игре 2020. у Токију.


- Имамо лични императив да покушамо да пред домаћом публиком освојимо Светску лигу. Биће веома незгодно, јер су се неки прикључили пре неколико дана, неки су завршили такмичења пре две недеље. Због нових правила, биће све другачије. Ми, који смо играли Ф8 Лиге шампиона, за пет дана би требало да пређемо с једних на друга правила, а ја никад нисам играо по новима. Како год да буде, било би лепо да уз помоћ навијача освојимо Лигу, да обезбедимо олимпијску визу, што је циљ за ово лето - прича Митровић.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ПРЛАИНОВИЋ И МАНДИЋ ЗОВУ НАВИЈАЧЕ: Улог је јако битан, потребна нам је подршка


ПРОМЕНИЋУ ЗЕМЉУ НЕКАДАШЊИ ас Партизана тренутно не зна где ће наставити каријеру:
- Знамо само да ћу променити државу, а надам се да ћу до краја месеца знати где ћу ићи.

Признаје сјајни ватерполиста да није стигао ни да предахне после подвига Ференцвароша, а већ га чека још већи изазов у капици Србије.


- Веома напорна сезона, поготово за нас који смо играли у мађарским клубовима. Нарочито ће бити тешко играти после Ф8 Лиге шампиона. У Хановеру смо одиграли три веома исцрпљујућа меча, а у Београду нас очекује дупло тежи задатак: шест утакмица за шест дана. Постало је све захтевније, све више нам скраћују одмор. Ми смо као и сви спортови напредовали, игра се брже. Али нисмо напредовали као спорт у организацији и правилима. Мислим да се не прилагођавамо брзим променама и да то није добро. Надам се да ће неко извршити притисак на овакав календар. Јер, неиздрживо је одиграти 70 утакмица годишње. Барем за мене.


Трофејни ватерполиста подвлачи да је до децембра прошле године одиграо 30 утакмица за Ференцварош, као некад за Партизан за целу сезону.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Филиповић: Немамо право да се позивамо на умор


- Не кукам, не жалим се, само сам реалан. Ми радимо против себе, јер је ово летњи спорт, а играмо зими. Знам само да смо ми играчи незаштићени, нисмо ни свесни колику бисмо снагу имали када бисмо се удружили. Али, на људима који воде светски ватерполо је да направе промене за добробит ватерполиста. Ипак, ја сам само играч и зато кажем - пливај, не таласај.


Заједно са Николом Јакшићем и Слободаном Никићем Ференцварош је довео до титуле првака Европе.


- Дивна сезона и за нас играче и за клуб. Ми смо пласманом на Ф8 били испунили клупске амбиције. Ово је само шлаг на торти. Још пре финала Лиге шампиона одлучио сам да одем. Доста је било три године у Фредију, шест у Мађарској. Много је лакше отићи кад знаш да си оставио трофеје за собом - подвлачи Митровић.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ХУМАНИ "ДЕЛФИНИ": Ватерполисти сређивали школско двориште са ђацима


РАНО ЗА ПОВРАТАК


СТЕФАН Митровић не размишља о повратку у земљу:


- Знам да су људи који воде српски ватерполо хтели да врате неколицину репрезентативаца у земљу. Али ни њима није лако. На пример, у Мађарској не плаћају порез. Они за млађе категорије имају огромне буџете, 400.000, 500.000 евра, а тренери имају загарантовану плату од 1.800 евра. Ето, то је први корак код нас ка оздрављењу спорта, посебно ватерпола, који никад неће бити профитабилан. Али је јефтин, изузетно делотворан и здрав.