SRBIJA će do kraja 2021. godine dobiti šest novih i tri potpuno rekonstruisana fudbalska stadiona! Ovo je, za "Novosti", najavio direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević. Pored već najavljene izgradnje novog Nacionalnog stadiona u Surčinu, koji će imati 65.000 mesta, država Srbija će ozbiljno da se posveti modernijem izgledu devet pomenutih i dodatnoj rekonstrukciji objekata na kojima igraju Partizan i Crvena zvezda.


- Subotica, Loznica, Zaječar, Kraljevo, Leskovac i Vranje će dobiti nove stadione, što praktično podrazumeva rušenje postojećih, dotrajalih objekata i na istim lokacijama izgradnju potpuno novih stadiona. Fudbalski objekti u Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu će biti rekonstruisani - napominje Blagojević.


PROČITAJTE JOŠ: FOTO: Nacionalni stadion u Surčinu


BROJKE 2 godine će se graditi i renovirati objekti
12 miliona evra je cena gradnje novog stadiona

Pošto je Srbija sa Bugarskom, Grčkom i Rumunijom već odlučila da podnese kandidature za organizaciju Evropskog prvenstva 2028. i Svetskog prvenstva 2030. godine, novoizgrađeni ili rekonstruisani stadioni bi, sa pratećom saobraćajnom i hotelskom infrastrukturom, bili glavna preporuka za izlaz na najveću fudbalsku scenu.


- Postoje vrlo strogi UEFA 4 standardi koji moraju da se ispune i svi pomenuti stadioni će ih imati. To će biti moderni fudbalski objekti, bez neke prevelike raskoši, ali će publika u navedenim gradovima biti ponosna na svoje stadione. Lokalne samouprave su izuzetno motivisane da učestvuju u svakom od ovih projekata - dodaje Blagojević.


Zanimljivo je da na nekim od devet stadiona planiranih za izgradnju ili rekonstrukciju već postoje atletske staze.


- Tamo gde postoje uslovi za takmičenje i pripreme atletičara, takvi sadržaji će takođe biti rekonstruisani. Ipak, fokus je na ispunjavanju već pomenutih UEFA 4 standarda. Projektovanje svih stadiona je trenutno u toku i ubrzo ćemo imati i idejna rešenja, projekte i njihov budući izgled - kaže Blagojević.


PROČITAJTE JOŠ: PRESUDA APELACIONOG SUDA: Stadion u Humskoj ostaje u vlasništvu Partizana


Naravno, u celoj ovoj priči uvek je važno i koliko košta ovako obiman posao.


- Procena je da će cena potpune izgradnje šest novih stadiona iznositi oko 1.500 evra po jednom mestu. Tih šest stadiona koji će biti kompletno izgrađeni imaće po 8.000 mesta, a tri stadiona planirana za rekonstrukciju do 20.000 mesta. U pitanju je ozbiljan posao koji iziskuje detaljne pripreme, kasnije i izvođenje radova. Napominjem da je u većini evropskih zemalja uobičajena cena pri izgradnji stadiona 3.000 evra po jednom mestu, a da neki od najmodernijih stadiona u svetu koštaju i do 10.000 evra. Kao što vidite, kada se grade ovakvi objekti, ne formira se cena po kvadratnom metru - objašnjava Blagojević.


Inače, UEFA i FIFA su u pripremi odluke države o izgradnji i rekonstrukciji stadiona dostavile Fudbalskom savezu Srbije, Ministarstvu omladine i sporta i Ministarstvu finansija obimnu i preciznu dokumentaciju sa spiskom na 30 gusto kucanih strana šta sve jedan stadion "kategorije 4" mora da ima kako bi na njemu mogle da se igraju međunarodne utakmice. U ovoj dokumentaciji je do najsitnijeg detalja objašnjeno koje su pozicije i kolika je kvadratura mnogobrojnih prostorija, od svlačionica, preko toaleta, kapija za ulaz navijača, VIP salona, prostora za rad medija, pa sve do broja parking-mesta ili hotela u okolini stadiona.


PARTIZAN I ZVEZDA

U PLANU je rekonstrukcija i dva najveća stadiona u Srbiji, ona na kojima igraju Crvena zvezda i Partizan. Ipak, oni nisu u nadležnosti Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima.

- Odgovore na sva pitanja o obnovi ova dva objekta moraju da daju ljudi iz sportskih društava "Partizan" i "Crvena zvezda" - poručuje Blagojević.