PEVAČ i gitarista Neno Belan je decenijama uvek lepo priman u Beogradu, pa će, bez sumnje, tako biti i u četvrtak 22. novembra (21) kada će, u dvorani "Amerikana" Doma omladine, sa svojim "Fjumensima" održati koncert, čiji repertoar će činiti isključivo hitovi njegovog matičnog benda "Đavoli". Publika će uživati u romantičnoj retrospektivi klasika "Ostani uz mene", "Dugo, toplo ljeto", "Pričaj mi o ljubavi", "Dok tebe ljubim"...

Rođeni Splićanin, već dugo stanovnik Rijeke, koji je i u oktobru posetio Beograd kao jedan od izvođača na koncertu "Indeksi i prijatelji", za "Novosti", kaže:

- Poslednjih godina imamo tri različita programa. Uz osnovni smer, koncert na kom sviramo kompletan presek mog rada, više od 30 godina, imamo i dva "sa strane". Jedan je "anplagd", tad nas bude do 17 na bini. Instrumenti su akustični, ali karakteristični za podneblje Mediterana. Bude i klapa, pesme zazvuče u drugačijem ruhu. Treći projekat je ovaj koji ćemo sada prezentovati, gde se svira samo repertoar "Đavola". To je moje legitimno pravo, jer sam autor većine pesama, i pevač. Na tim koncertima nama četvorici se pridruži na saksofonu Jakša Krnetić, jer je taj instrument bio karakterističan za zvuk "Đavola". U zagrebačkoj "Tvornici" je bilo fantastično, imali smo tri bisa. Vrlo emotivan nastup, nadam se da će tako biti i u Beogradu.

Pročitajte još - Belan vraća "Đavole" u Beograd

* Ne žurite sa objavljivanjem novih pesama?

- Imam već više od 200 snimljenih, samim tim i problem - šta svirati na koncertima. Ne znaš šta da izbaciš, šta da ubaciš, a uvek neko pita zašto nisi ovo ili ono odsvirao. Koncert ne može da traje sedam sati (smeh), nego dva-tri, tako da svake godine objavim neki singl. Sad sam napravio pesmu koju izvodim sa svojom ćerkom, "Ti i ja". Izvorno, tu muziku sam napisao kao instrumental za dramu po delu Miroslava Krleže "Povratak Filipa Latinovića". Svidela mi se melodija, pa sam dobio inspiraciju da je pretvorim u klasičnu pesmu. To baš nije tipičan pop ili rok koji radim svih ovih godina. Više zvuči kao da je iz nekog mjuzikla.

* Vidno ste smršali?

- Skinuo sam 10 kilograma za šest meseci. Svako ima svoje metode - ja sam se odlučio za LCHF dijetu. Prvih mesec dana je bilo malo čudno, ali sad sam se navikao. Ne jedem hleb, kolače, a testo i pirinač minimalno konzumiram. Na meniju su mi, uglavnom, meso, riba, povrće... Ja to, čak, ne bih ni nazvao dijetom. Nisi gladan, jedeš koliko treba.

* Za svakog fana imate osmeh, lepu reč?

- Čini mi se, što sam stariji, sve sam strpljiviji. Valjda se čovek nauči na neke stvari. Uđu ti pod kožu. Osim toga - uči se posao, to je iskustvo.