POČINJU NEMANJIĆI: Spektakl od tri miliona evra

B. J.

17. 02. 2018. u 07:15

Mnogo prašine podiglo se oko serijala "Nemanjići - rađanje kraljevine", čiju smo pilot-epizodu gledali u novogodišnjoj noći

ПОЧИЊУ НЕМАЊИЋИ: Спектакл од три милиона евра

Nebojša Glogovac kao Vukan Nemanjić, Foto RTS

MNOGO prašine podiglo se oko serijala "Nemanjići - rađanje kraljevine", čiju smo pilot-epizodu gledali u novogodišnjoj noći. (pre)Veliki broj kritika odaslan je na njihovu adresu, dok su se pohvale stidljivo provlačile kroz medije. Onda je nastupila pauza u emitovanju, koja će biti okončana večeras. Nastavak emitovanja serije najavljen je na nedavno održanoj konferenciji za novinare, u zgradi RTS. Epilog je sledeći: večeras u 20.05 na RTS 1 ponovo će biti prikazana prva epizoda, dok ćemo drugu moći da vidimo sutra, u 20.00. U tom, nedeljnom terminu biće emitovani i svi ostali nastavci. Seriju će prikazati i Alternativna TV iz Banjaluke.

Osvrnuvši se na polemike koju je pilot-epizoda izazvala, autori serije, na čelu sa scenaristom Gordanom Mihićem i rediteljem Markom Marinkovićem, složni su u stavu da je dobro da se o seriji govori, kao i da joj treba suditi tek posle gledanja nekoliko epizoda. Na početku obraćanja, prisutnima je, kao omaž, prikazan snimak nekoliko sekvenci u kojima se pojavljuje nedavno preminuli Nebojša Glogovac, koji u seriji tumači Vukana Nemanjića.Odata je pošta i dvojici njegovih kolega, koji su preminuli pre početka emitovanja serije - Bogoljubu Mitiću i Tomi Kuruzoviću. Zatim je usledila kompilacija produkciono veoma bogato i visoko profesionalno urađenih scena iz prve tri epizode, na osnovu kojih se može zaključiti da je reč o nečem novom za naše prostore. U projekat je uloženo tri miliona, od prethodno predviđenih 3.200.000 evra, a pojašnjeno je da je novac za realizaciju sakupljen od sponzora i iz komercijalnog prinosa Javnog servisa. Dakle, serija nije finansirana iz "džepova" gledalaca, kako je neretko pominjano u komentarima.Glumac Dragan Mićanović izjavio je da mu je bila čast da igra monaha Savu, kasnije prvog srpskog arhiepiskopa i sveca:

- Ovo je bila prava avantura, pionirski posao za većinu nas glumaca, jer smo se prvi put sreli sa epohom na filmskom setu.

Gordan Mihić istakao je da je u snimanje serije uložen veliki trud i napor, kao i da su imali pomoć istoričara.

- Prezadovoljan sam. U nekim stvarima ekipa je prevazišla moja očekivanja, jer nisam mogao da verujem da će se na takav način, s toliko dubine i neke epske snage, projekat uraditi do kraja - zadovoljan je Mihić.

Reditelj Marinković naveo je da su uspeli zahvaljujući profesionalnom iskustvu i energiji, ali i ličnoj borbi i motivaciji svakog člana ekipe.

- Imao sam poštovanje prema temi, jer se tu sreću i legenda i mitologija - istakao je Marinković.

U ulozi Stefana Prvovenčanog je Vojin Ćetković, koji je kritike na račun pilot-epizode ocenio dobrim, jer se mnogo ljudi uključilo u polemiku o našoj istoriji.


ČINJENICE

SERIJA je snimana na 230 autentičnih lokacija s 222 glumca i 2.700 statista i kaskadera, a govori o dinastiji koja je izdejstvovala samostalnost srpske države i crkve. Stefana Nemanju tumači Mladen Nelević, a u ostalim uloga su Sloboda Mićalović, Miodrag Miki Krstović, Goran Sultanović, Jelena Gavrilović...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

muhamed mehmedbasic

17.02.2018. 09:27

Ja bih iskreno posle prve epizode blokirao ovaj projekat,ali ajde da vidimo..

Komentator

17.02.2018. 10:50

I, kako će seriju da prevdu na engleski jezik? - Losers. Tako nam i treba kada decu učimo da pre Nemanjića nismo ni postojali na Balkanu.

Злокас

18.02.2018. 01:52

Прва преправљена епизода је поправила утисак. Војин Ћетковић као наратор је пун погодак. Такође добро је што су додате мапе и неке сцене којих није било. И што су анимације Ниша, Раса и Цариграда продужене за неколико секунди у односу на новогодишњу пилот епизоду.

Апсурд

19.02.2018. 12:49

@Злокас - Хм, хм! Дакле да резимирамо : "Принчеви су на забави и пуно излазе...",а " Немачка је Немачка ..."(ако је тада постојала под тим називом) , "у политици је скромност непожељна ЧАК-ШТАВИШЕ непотребна..." , а "принц Растко би требало да причепи нешто..." итд, итд, итд... Ма није лоше уопште, такорећи очајно је - Што се мене тиче са "Немањићима" сам завршио "сезону" , а ко има живце за преосталих 10 епизода нек му је са срећом!