SA DVE MOTKE "ČUVAJU" STRUJU: Žitelji Donjih Leskovica kod Valjeva sami brinu da se ne desi kratak spoj

B. P.

27. 01. 2021. u 11:37

DA li će najmanje dvadesetak domaćinstava u Donjim Leskovicama kod Valjeva imati struju isključivo zavisi od - dve motke!

СА ДВЕ МОТКЕ ЧУВАЈУ СТРУЈУ: Житељи Доњих Лесковица код Ваљева сами брину да се не деси кратак спој

Foto B. Puzović

Da se labave žice na banderama, kad duva vetar, ne bi dodirivale, što bi izazvalo kratak spoj i nestanak električne energije, seljani su ih razdvojili pomoću dve dugačke motke na njih zakačene ekserima. Motke su zatim kanapima vezali za šljivu, što obezbeđuje siguran razmak između žica...

Svakodnevno neko iz familija Tripković, Arsenijević, Maksimović, Milivojević... u delu Donjih Leskovica do kojih ta linija dovodi struju, brižljivo proverava da neki od kanapa nije popustio... Oprez je, vele, neophodan, jer od toga zavisi hoće li taj dan provesti u - mraku.

- Moj otac je invalid, majka ima bolesno srce, kad nestane struje, u mraku jedva preko praga mogu da pređu - priča Momčilo Tripković.

Često ugroženi i vikendaši

LETI u selo dolaze ljudi iz grada, koji ovde imaju imanja, ili vikendice, do kojih struja stiže kroz četinarsku šumu, pa kad duva jak vetar i sastavi žice, nestane struja u celom selu - pričaju seljani.

- Uredno plaćamo račune za struju, kad je rađena nova elektromreža učestvovali smo u radovima, kopali rupe, podizali bandere...

Rekonstrukcija niskonaponske mreže u ovom delu valjevskog kraja, kako nezvanično saznajemo, već je planirana, ali je loše vreme odložilo radove. Postavljeni su novi stubovi, a kada je trebalo da budu postavljeni novi provodnici, stigao je kijamet...

- Kod mene je druga faza, pa kad je Tripkovići nemaju, ja imam struju - kaže Mladen Arsenijević.

- Nadamo se da će nadležni da osposobe ovu liniju, jer je zaista teško živeti u ovakvim uslovima. Očekujemo da nadležni što pre reaguju, jer ovde živi mnogo starih. Jedan komšija je teško bolestan i slep...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

NAGLE PROMENE OSIM BILJAKA POREMETILE I LJUDE: Od vremena sam i psihički uzdrmana i nije lepo uopšte...