KOSOVO - REGRUTNI CENTAR TERORISTA: Upozorenje predstavnika Rusije u UN

V. N.

13. 11. 2020. u 21:06

STALNI predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja izjavio je da se Kosovo predstavlja kao primer mlade demokratije, ali da svi treba da znaju da je to regrutni centar za međunarodni terorizam. On je to rekao u intervjuu za portal "Sputnjik", ističući da je Kosovo "leglo organizovanog kriminala".

КОСОВО - РЕГРУТНИ ЦЕНТАР ТЕРОРИСТА: Упозорење представника Русије у УН

Foto Tanjug-AP

Govoreći o suđenju bivšem predsedniku privremenih institucija u Prištini Hašimu Tačiju, Nebenzja je rekao da se Rusija nada pravičnom suđenju specijalnog suda za zločine takozvane Oslobodilačke vojske Kosova:

- To je specijalni sud. On ne zavisi ni od kog formalnog. Rusija pre svega računa na pošteno suđenje. Nadamo se da će specijalni sud za zločine OVK sprovesti pravedno suđenje i da će svi dobiti ono što zaslužuju. Jer već odavno govorimo o bivšim zvaničnicima OVK.

Inače, prva statusna konferencija u procesu protiv četvorice članova Glavnog štaba tzv. OVK, održaće se 18. novembra pred sudijom za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova u Hagu. Sudija za prethodni postupak je pozvao svu četvoricu optuženih - Hašima Tačija, Jakupa Krasnićija, Kadrija Veseljija i Redžepa Seljimija, kao i njihove branioce, da prisustvuju.

- Iako su sva četvorica optuženih pozvani da učestvuju na ovom ročištu, oni imaju mogućnost da odluče da ih zastupa samo njihov branilac ili da učestvuju na konferenciji putem video-veze - precizirala je za Tanjug portparolka Specijalizovanih veća Angela Grip. - Statusna konferencija služi za tehničku razmenu informacija tokom koje, na primer, odbrana i tužilaštvo odlučuju na koji će način jedni drugima tokom procesa obelodanjivati dokaze koje poseduju.

Deo sednice na kojem bude rasprave o dokazima sudija može da zatvori za javnost zbog zaštite bezbednosti žrtava i svedoka.

PITANjA O PRITVORU OPTUŽENIH

OSIM rasprave o procesnim pitanjima u vezi sa dokazima za predstojeće suđenje, očekuje se da na statusnoj konferenciji bude reči i o pritvoru u kojem se nalaze optuženi. Jer, advokati su najavili da će tražiti da se njihovi klijenti brane sa slobode. Tači i ostali su pred sudijom za prethodni postupak negirali krivicu po svih 10 tačaka optužnice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista