AMBASADOR GODFRI: SAD ne odustaju od sastanka u Beloj kući

Tanjug

06. 08. 2020. u 23:07

АМБАСАДОР ГОДФРИ: САД не одустају од састанка у Белој кући

Foto: Tanjug

AMERIČKI ambasador Entoni Godfri kaže da je izaslanik za dijalog Ričard Grenel u bliskom kontaktu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić sa kojima, kaže, razgovara o mogućnosti za novi sastanak u Beloj kući, koji je ranije odložen, ističući da SAD ne odustaju od te inicijative.

Na konstataciju novinara da je sastanak predstavnika Beograda i Prištine odložen pošto je aktiviran optužni predlog protiv Hašima Tačija, te da su tabloidi govorili da to Nemačka "minira" američku inicijativu, Godfri je kazao da to sigurno nije tako.

"Sigurno ne. Odbijam to u potpunosti", rekao je Godfri na TV Hepi i dodao da su SAD razočarane zato što se taj sastanak nije odigrao u Vašingtonu.

On je ponovio da SAD ostaju pri tome da podržavaju taj proces i da su spremni da se angažuju na najproduktivniji način.

"Ambasador Grenel je u bliskom kontaktu sa Vučićem i Brnabić i oni razgovaraju o mogućnostima za novi sastanak. Naravno, imamo poteškoće zbog kovida, ali cilj nam je da se ovaj dijalog ponovo pokrene i to ne kao takmac Briselu. Ne odustajemo od te inicijative. Nadam se da ako možemo taj sastanak da održimo u Beloj kući da ćemo moći proces da poguramo napred", rekao je Godfri.

On je naveo i da ne zna ništa o razgovorima koji bi se ticali promene granica.

"Ja to stalno vidim u štampi, a ni sa kim o tome nisam razgovarao, ni sa jednim zvaničnikom. Ono što smo rekli i što je dosledno jeste da bi jedan sporazum mogao da bude primenljiv obe strane ga moraju prihvatiti kao svoj", rekao je Godfri.

Prema njegovim rečima, taj sporazum ne može da se nametne ''odozgo'', navodeći da obe strane moraju da ga osmisle same i to je to što SAD podržava.

"Dijalog u kome dve strane mogu da sednu zajedno i da nađu rešenje", poručio je američki ambasador.

Na pitanje kako je moguće da je Beograd sve ispunio, a Priština nije, Godfri napominje da nije sve završeno sa obe strane i da bi bilo krajnje pojednostavljeno da se kaže da je Srbija sve učinila, a Priština ništa.

"Priznajemo da su te takse od 100 odsto ozbiljna prepreka nastavku dijaloga i mislim da je ono što je pomoglo da se ukinu te takse bio uticaj Amerike i lično angažoavnje Grenela. Mislim da je to omogućilo da se uhvati neki zamajac", naveo je Godfri.

Godfri je kazao da SAD nemaju dvostruke aršine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

mihailiovic

07.08.2020. 06:10

Nemate MANDAT da pregovarate o Nato EU vojskom okupiranoj juznoj Srbiji Kosovo i Metohiji.Ustav Srbije je jasan:KOSOVO I METOHIJA JE NEOTUDJIVI DEO TERITORIJE DRZAVE SRBIJE. NEOTUDJIVI znaci NEMA PREGOVORA,PRICE,DISKUSIJE O PEDLJU SRPSKE SVETE ZEMLJE.

OPancar

07.08.2020. 07:41

Potpisuju oni ugovor sa siptarima, I ocekuju ta ce to siptari postovati. Zasto ne traze od Amera garanciju , zasto Amerikanci ne sprovedu to u delo? Zasto se do njih ne trazi zastita srpskog naroda na Kosovu? Amerikanci su okupatori a siptari su siptari