UPOZORENJE PRIŠTINI - NE IZMIŠLJAJTE TEME: U Briselu, albanska strana dobila opomenu EU

D .R. ĐORĐEVIĆ

25. 07. 2020. u 09:00

TOKOM dva dana tehničkih razgovora u Briselu, srpska strana iznela je brojne argumente vezane za sudbinu nestalih Srba, otvorila je temu povratka raseljenih i razmotrila pitanja ekonomskih investicija EU u region.

УПОЗОРЕЊЕ ПРИШТИНИ - НЕ ИЗМИШЉАЈТЕ ТЕМЕ: У Бриселу, албанска страна добила опомену ЕУ

Naša delegacija u Briselu / Foto Tanjug

Prištinska strana odbila je da učestvuje u drugom danu razgovora posvećenih ekonomskoj saradnji, ali je i uprkos tome nastavak tehničkog dijaloga moguć u narednim danima.

Ovako je u petak Marko Đurić, direktor Kancelarije za KiM, sumirao kako je izgledao dijalog dveju strana na ekspertskom nivou, uz posredstvo specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka.

On je naveo da je delegacija Beograda u četvrtak, kada su za stolom bili predstavnici Prištine, među kojima i Skender Hiseni, između ostalog, ukazala na to da niko nije odgovarao za ratne zločine počinjene nad Srbima, dok je u petak razgovor vođen samo sa evropskim predstavnicima i to o planu investicija više od 12 milijardi evra kao podrška Zapadnom Balkanu u narednih sedam godina.

Srpska strana je ponovo pokrenula pitanje Zajednice srpskih opština, a prema rečima Đurića, kod predstavnika EU postoji spremnost da se sprovedu dosad postignuti sporazumi, uključujući i onaj o ZSO.

S obzirom na to da je premijer privremenih institucija u Prištini Avdulah Hoti sve vreme govorio da ovonedeljni sastanci nisu bili tehničkog karaktera, već u svojstvu postizanja međusobnog priznavanja, Đurić je ocenio da su te neistine bile "pokušaj podmetanja klipova u točkove razgovora".

- Ovi tehnički razgovori imali su za cilj da se situacija sagleda, normalizuje i reši u najvećoj mogućoj meri. Laži o nekakvom razgovoru o priznavanju "Kosova" samo su u funkciji dnevne politike u Prištini - ukazao je Đurić, navodeći da su lideri prištinskih institucija upozoreni od najviših zvaničnika EU da se ne bave propagandom i izmišljanjem tema za dnevnopolitičku upotrebu.

Iako albansku stranu u Briselu, otkako je EU obnovila dijalog, predstavlja nova garnitura pregovarača, vidljivo je da oni, kao i njihovi prethodnici, pokušavaju da proces pod okriljem EU pretvore u razgovore o statusu, iako je evropska administracija od UN dobila mandat za nestatusni dijalog.

Pa ipak, predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak u petak je saopštio da je zadovoljan razgovorima ekspertskih timova.

PROGNANI

SRBIJA još potražuje na stotine ubijenih i kidnapovanih koje je teroristička OVK otela. Činjenica je i da 212.654 ljudi još živi proterano sa svojih ognjišta, od čega 196.000 na području centralne Srbije, a da Priština za 20 godina nije napravila ni pomak da bi brojka od 1,9 odsto održivog povratka bila pomerena nabolje - naveo je Đurić.

- Ove nedelje političke diskusije na stručnom nivou o nestalim i raseljenima bile su produktivne i konstruktivne. Radujemo se uskoro sledećem krugu razgovora - napisao je on na svom tviter-nalogu.

O tome kako vidi nastavak dijaloga u petak se izjasnio i predsednik privremenih pokrajinskih institucija Hašim Tači, rekavši da "dijalog sa Srbijom ni pod kojim uslovima ne treba svoditi na tehnički nivo", kao i da bez prisustva SAD u dijalogu neće doći do međusobnog priznavanja, zbog čega je za "Kosovo" od vitalnog značaja da SAD budu prisutne za pregovaračkim stolom.

Amerika, naime, ni u petak nije bila daleko od pregovaračkog stola, pošto je pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Filip Riker došao u Brisel, gde je trebalo da razgovara sa Lajčakom. Podsetimo, reč je o diplomati koji je u protekle dve decenije na različite načine bio prisutan na Balkanu.

Uoči sastanka sa Lajčakom, Riker je rekao da je dijalog o normalizaciji odnosa i dalje važan prioritet za SAD, kao i da Lajčak ima "odličan pristup". Ukazao je da će Amerika nastaviti da pruža podršku procesu pregovora i da će razgovarati sa EU i drugim zainteresovanim stranama u procesu.

PREDSEDNIK VUČIĆ O ZAMKAMA TOKOM RAZGOVORA

KROZ SVAKU PRIČU PROVLAČE STATUS

ZA Albance je sve stvar statusa. To je osnovni problem, jer kroz svaku stvar Albanci provlače status Kosova - rekao je predsednik Aleksandar Vučić u intervjuu za američki portal "Pavlović tudej".

Kao primer kako to izgleda tokom dijaloga, on je naveo da kada se priča o olakšavanju slobodne trgovine, kretanja robe, usluga i kapitala, Albanci kažu: "Da, sigurno, sve to želimo, ali želimo da sve to prođe kroz Republiku Kosovo".

Vučić je naveo i da Albanci izgleda ne razumeju važnost ekonomije i smatraju da je jedini njihov interes da ponižavaju Srbiju:

- Nadaju se da će neko u Vašingtonu ili Briselu primorati Srbiju da potpiše priznavanje kosovske nezavisnosti. Oni misle da smo svi dužni da ispunimo sve njihove zahteve, a ako to ne učinimo, onda smo "sledbenici Miloševićevog genocidnog režima". To sam čuo preko hiljadu puta na svakom mestu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri