AFERA U KANCELARIJI NEMAČKE VLADE: Egipatski Ššpijun uz skute Merkelove!

I. STANOJEVIĆ

11. 07. 2020. u 07:39

U KABINETU nemačke kancelarke Angele Merkel buknula je špijunska afera!

АФЕРА У КАНЦЕЛАРИЈИ НЕМАЧКЕ ВЛАДЕ: Египатски Шшпијун уз скуте Меркелове!

Foto: AP

Jedan saradnik Štefena Zajberta, vladinog portparola, osumnjičen je da je dragocene podatke iz kabineta prenosio svom "originalnom" poslodavcu - Egiptu.

Ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer obelodanio je da je još u decembru prošle godine "provaljen" taj službenik vladine Kancelarije za odnose sa medijima. Već je protiv njega pokrenut postupak, potvrdio je Zehofer.

Glavni državni tužilac Peter Frank je novinarima tabloida "Bild" preneo da je osumnjičeni stranog porekla obavljao dužnost "srednjeg ranga" i pre svega bio zadužen za službu koja se brine o posetiocima. Državni tužilac je takođe potvrdio da su specijalci već pretresli njegove privatne prostorije.

SREDNjI RANG

SLUŽBENIK takozvanog srednjeg ranga, kakav je u kabinetu kancelarke Angele Merkel bio osumnjičeni špijun u korist Kaira, znači, između ostalog, da je položio predviđeni ispit i da je prošao najmanje dve godine specijalizovanog treninga.

Sama Kancelarija za odnose s javnošću, na čijem je čelu Zajbert, nije želela da komentariše to otkriće: "Mi ne dajemo izveštaje o istragama koje su u toku, niti o ličnim stvarima pojedinaca", rekao je jedan od službenika te kancelarije novinarima.

"Dojče vele" piše da je "prema saznanjima Službe za zaštitu ustavnog poretka, u Nemačkoj odavno aktivna egipatska Služba za prikupljanje informacija iz inostranstva Dženeral intelidžens servis (GIS), ali i egipatska domaća služba bezbednosti Nešenel sekjuriti servis (NSS).

Njihov glavni cilj je prikupljanje informacija o pripadnicima egipatske opozicije koji žive u Nemačkoj, kao što su na primer pripadnici Muslimanske braće. Interesuju ih i informacije o aktivnostima hrišćanske koptske zajednice.

Na pitanje otkud obaveštajac baš u ovoj vladinoj kancelariji, odgovor je jednostavan: službenik vladine Kancelarije ima pristup određenim informacijama nemačkih službi koje bi egipatskim službama mogle da posluže kako bi pridobile te Egipćane za saradnju s tamošnjim službama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna