HOFBAUER: Agresija NATO-a na SRJ uništila svetski poredak

Novosti onlajn

10. 04. 2023. u 13:15

AUSTRIJSKI publicista Hanes Hofbauer smatra da su agresija NATO-a na SR Jugoslaviju i jednostrano proglašenje nezavisnosti tzv. Kosova naneli veliku štetu međunarodnom pravu i stvorili presedan koji je uništio posleratni svetski poredak.

ХОФБАУЕР: Агресија НАТО-а на СРЈ уништила светски поредак

Foto Z. Jovanović

Hofbauer je istakao da je agresijom na SRJ, po prvi put posle 1945. godine, najveći vojni savez na svetu napao jednu zemlju.

Tada je, podseća, savez od 19 članica, a među njima tri – Mađarska, Poljska i Češka – koje su tek pristupile, ušao u rat.

- To je stvorilo presedan. Time je stvoren prostor za slične vojne operacije, odnosno agresije. SAD, pre svega, i druge članice NATO-a time su vratile rat u Evropu - podvukao je Hofbauer.

Rat je, dakle, ukazuje Hofbauer, u Evropu vraćen agresijom na SRJ 1999. godine, a ne pre godinu dana, kako se tvrdi, napadom Rusije na Ukrajinu.

Na Kosovu stvoren presedan

Agresijom na SRJ, smatra, počelo je "ratno razmišljanje" u politici, odnosno razmišljanje da se ratom mogu nametati politički interesi.

U vezi sa otcepljenjem tzv. Kosova, nakon rata NATO-a protiv SRJ, kaže da je to stvorilo problem po međunarodno pravo.

- To je bio prvi put, u posleratnoj Evropi, da je stvorena nazovi jedna nova država ratom, odnosno na osnovu vojne intervencije - primećuje.

Ističe, međutim, da se tzv. Kosovo ne može smatrati nezavisnom državom, jer se radi o protektoratu kojim upravljaju UN i EU, a kosovsku nezavisnost nisu ni priznale sve zemlje sveta, na primer, pet članica Evropske unije.

BONUS VIDEO: OTIMAJU NAM DEDOVINU, A VREBAJU I SNAJPERIMA - Srbi kod Leposavića odlučni u nameri da odbrane svoje

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave