"ELEKTROSEVER" DOBIJA SAMOSTALNOST U SNABDEVANJU: Petković objasnio šta donosi dogovor postignut u Briselu

Novosti online

21. 06. 2022. u 13:54

DIREKTOR Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je danas u Briselu, gde su Beograd i Priština uz posredovanje specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka dogovorili mapu puta o primeni sporazuma o energetici postignutog 2013. i 2015. godine, da "Elektrosever" dobija samostalnost u snabdevanju električnom energijom na severu pokrajine.

ЕЛЕКТРОСЕВЕР ДОБИЈА САМОСТАЛНОСТ У СНАБДЕВАЊУ: Петковић објаснио шта доноси договор постигнут у Бриселу

Foto Tanjug

Petković je istakao i da je dogovorom o mapi puta za sprovođenje sporazuma o energetici otvoren put za formiranje Zajednice srpskih opština, što je bio uslov vlasti u Prištini, a na čemu Srbija sve vreme insistira.

On objašnjava da je dogovoren skup koraka, rokova i odgovornosti obe strane, koji počinju da teku od trenutka davanja licence ”Elektroseveru” za snabdevanje električnom energijom, što podrazumeva i distributivne usluge izadavanja računa, naplata, održavanje mreže i fizičko povezivanje potrošača.

- To znači da imamo samostalnost u snabdevanju električnom energijom na severu KiM. Time smo sačuvali mir i stabilnost, osigurali normalno snabdevanje električnom energijom, a u vremenu koje dolazi rešavaćemo i pitanja mnogih restrikcija na severu KiM, slabog napona električne energije i krenućemo u obnovu infrastrukture energetskog sistema na severu KiM - poručio je Petković.

On je u Brisel posebno naglasio da sve pravne obaveze, svakog potrošača na severu KiM počinju da teku od onog trenutka kada potpišu ugovor sa ”Elektroseverom” i podvukao da ”niko pre toga ne može ništa da naplati na severu KiM”.

- Sa snabdevanjem, sa distributivnim uslugama i činjenicom da će iz centralne Srbije ponovo moći da teče električna energija u pravcu severa KiM mi ćemo imati zaokružen sistem sanbdevanja severa KiM električnom energijom - zaključio je Petković.

On dodaje da se u dogovorenoj mapi puta napominje da će se u potpunosti poštovati sporazumi o energetici postignuti 2013. i 2015. godine i naglašava da će lično, sa predstavnicima Ministarstva energetike, na terenu pratiti implementaciju dogovorenog.

- Naši ljudi mogu da budu mirni i spokojni jer Priština više nema nikakav argument da će da upada u Valač, nasilno zauzima tu važnu trafostanicu i pravi nasilje na severu KiM ili isključuje ceo sever (pokrajine) i potrošače Srbe da nemaju struje. Sve to više nije moguće, a ”Elektrosever” će biti zadužen za snabdevanje električnom energijom na toj teritoriji - kaže Petković.

Petković je novinarima u Briselu pokazao i dva pisma koji predstavljau ”paket dogovora” o energetici koje potpisuje Lajčak, kojim se garantuje trajno prisustvo ”Elektrosevera” u Valaču i saglasnost ”Elektrosevera” o svakoj aktivnosti oko električne mreže na severu KiM odnosno saglasnost Energetske zajednice da ”Elektrosever” ima sposobnost da u potpunosti obavlja sve potrebne uslugu za snabdevanje električnom energijom potrošača sa severa KiM.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024