RAT U UKRAJINI: Zelenski - U Lugansku se vode najteže borbe; Ruski PVO presreo ukrajinsku raketu na teritoriji DNR (FOTO/VIDEO)

Novosti online

21. 06. 2022. u 07:22 >> 22:34

SPECIJALNA operacija ruske vojske u Ukrajini ušla je u 118. dan. Predsednik SAD Džozef Bajden rekao je juče da smatra vrlo verovatnim da će Ukrajina postati članica EU. Vladimir Zelenski, predsednik Ukrajine, govorio je o nastavku rada luka, i rekao je da se vode teški pregovori kako bi bile deblokirane. On je takođe najavio juče da će ruske snage narednih nedelja intenzivirati napade.

РАТ У УКРАЈИНИ: Зеленски - У Луганску се воде најтеже борбе; Руски ПВО пресрео украјинску ракету на територији ДНР (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: arhiva

Zelenski: Veoma teška situacija u Lugansku

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da je vojna situacija u regionu Luganska, na istoku Ukrajine, veoma teška jer je Rusija pojačala napore da potisne ukrajinske trupe sa ključnih pozicija.

- Tamo se zaista vodi najteža bitka. Okupatori snažno pritiskaju - rekao je Zelenski tokom svog večernjeg video obraćanja, preneo je Rojters.

Harkov, Foto AP

Ukrajinski zvaničnik: U regionu Harkova poginulo 15 civila

Najmanje 15 civila ubijeno je u ruskom granatiranju regiona Harkova danas, rekao je regionalni guverner Oleg Sinegubov.

On je u onlajn obraćanju rekao da je šest osoba poginulo u i okolini Harkova, a još šest u Čuguivu, oko 40 kilometara jugoistočno od Harkova, prenosi Rojters.

Kirbi: Putin koristi hranu kao oružje

Ruski predsednik Vladimir Putin koristi hranu kao oružje tako što blokira ukrajinski izvoz žita, rekao je danas portparol savetnika za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi.

On je naveo da američki predsednik Džozef Bajden razmatra mogućnosti kako da se žitarice blokirane u ukrajinskim lukama prevezu na tržište.

foto: (AP Photo/Manuel Balce Ceneta)

- Predsednik Putin, bez šale, koristi hranu kao oružje. Nazovimo to pravim rečima, za njega je hrana oružje - rekao je Kirbi, prenosi Rojters.

Dragi: Samo mir koji bez nametanja prihvate obe strane, može da traje

Obraćajući se parlamentu, Dragi je rekao da se mora izvršiti pritisak na Rusiju "zbog februarske invazije na Ukrajinu", a Moskva primora da prekine rat i sedne za pregovarački sto, prenosi Rojters.

- Samo mir koji bez nametanja prihvate obe strane, može da traje - rekao je Dragi i dodao da sankcije Evropske unije Rusiji pokazuju efekat.

Nemačke haubice stigle u Ukrajinu

- Pancerhaubice 2000 konačno su postale deo aresenala haubica ukrajinske artiljerije - objavio je ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov na Tviteru i zahvalio nemačkoj koleginici Kristini Lambreht.

Pancerhaubice 2000 spadaju u najmoćnije artiljerijsko oružje kojim Bundesver raspolaže i mogu da pogode metu na udaljenosti do 40 kilometara, prenosi Gardijan.

Foto printskrin telegram rybar

 

Ruski PVO presreo ukrajinsku raketu na teritoriji DNR

Sistemi PVO presreli su ukrajinsku raketu, dok su se njeni ostaci srušili na teritoriju grada Toreza u DNR, saopštio je štab teritorijalne odbrane DNR.

- Sistemi PVO presreli su ukrajinsku raketu, čija olupina se srušila na teritoriju Toreza. Oštećena je zgrada autotransportnog preduzeća - saopštio je štab na Telegram kanalu.

Patrijarh Kiril posetio ruske ranjenike

Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril posetio je ruske vojnike koji su ranjeni tokom specijalne operacije u Ukrajini.

 

- Želeo bih da vam se svima zahvalim što se, braneći otadžbinu, niste uplašili da ćete biti ubijeni ili ranjeni i što ste izvršili svoju vojničku dužnost. Svi se nisko klanjamo pred svima vama - rekao je patrijarh vojnicima tokom posete bolnici Ministarstva odbrane.

Foto: Profimedia

Prvi strani brod napustio luku Mariupolj

Prvi strani brod napustio je luku Marijupolj po koridoru koji je organizovala ruska vojska, javio je dopisnik Sputnjika.

Teretni brod "Azov Konkord" pod zastavom Malte, u pratnji ruskih ratnih brodova, krenuo je ka Novorosijsku.

Tokom borbi za Marijupolj, brod je oštećen, ali je brodovlasnik uspeo da popravi sve sisteme i regrutuje posadu.

Ukrajini od Slovenije oklopnjaci

Slovenija je u Ukrajinu poslala 35 oklopnih vozila pešadije BVP M80. U zamenu će dobiti kredit od SAD u vrednosti oklopnjaka za nabavku vojne opreme.

Oklopna vozila BVP M-80 stara su četiri decenije i biće prebačena u Ukrajinu preko Austrije i Poljske, budući da Mađarska ne dozvoljava prelazak vojne opreme do Ukrajine.

Slovenački oklopnjaci BVP koji su poslati Ukrajini bili su konzervirani godinama zajedno sa tenkovima i drugim oklopnim vozilima u blizini Pivke, a dekonzervacija je trajala nekoliko nedelja, navode slovenački mediji.

Turska delegacija uskoro u Rusiji

Turska delegacija namerava da poseti Rusiju u roku od nedelju dana kako bi razgovarala o „pitanju žita“, javila je turska televizija, pozivajući se na izvore.

Sastanak Turske, Rusije, Ukrajine i UN o „problemu žita“ biće održan sledeće nedelje u Istanbulu, navodi kanal.

Putin: Rusija će nastaviti da razvija oružane snage

Rusija će nastaviti da razvija i jača svoje oružane snage zbog potencijalnih vojnih pretnji i rizika, rekao je danas ruski predsednik Vladimir Putin.

- Nastavićemo da razvijamo i jačamo naše oružane snage, uzimajući u obzir potencijalne vojne pretnje i rizike, a na osnovu lekcija savremenih oružanih sukoba, i unapredićemo njihovu borbenu snagu - rekao je Putin obraćajući se diplomcima vojnih fakulteta.

Dodao je da će vlasti nastaviti da opremaju trupe novim sistemima naoružanja, prenosi RIA Novosti.

SBU uhapsio dvojicu zvaničnika jer su špijunirali za Ruse

Ukrajina je uhapsila jednog visokog vladinog zvaničnika i jednog, kako je rečeno "poslovnog lidera" za koje se sumnja da su deo navodne ruske špijunske mreže, saopštila je danas ukrajinska Služba bezbednosti (SBU).

Služba bezbednosti nije imenovala dvojicu osumnjičenih, ali ih je identifikovala kao visokog zvaničnika u Sekretarijatu Kabineta ministara i šefa odeljenja u Privrednoj komori, prenosi agencija Rojters.

Kako se navodi u saopštenju objavljenom na aplikaciji Telegram, SBU je izvela "specijalnu operaciju u više faza", kako bi neutralisala navodni špijunski lanac.

Zaharova: Rusija će reagovati adekvatno na litvansku blokadu

Rusija smatra da se Litvanija agresivno ponaša i da ugrožava sferu bezbednosti hrane svojim ograničenjima tranzita robe u Kalinjingradsku oblast, i da će te provokacije naterati Moskvu da na odgovarajući način reaguje.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova danas je, tokom direktnog prenosa na TV kanalu "Solovjev lajv", naglasila da nisu dovodene u pitanje samo isporuke iz Rusije na teritorije država EU, već da je reč i o tranzitnim isporukama preko teritorija Evropske unije, u luke koje opslužuju različite delove sveta, navodi TAS S.

- Drugim rečima, država kolektivnog Zapada, država članica NATO-a, država članica svih evropsko-atlantskih integracija, trenutno dodatno komplikuje stvari pošto ova zajednica krivi našu državu koja nema veze sa problemima bezbednosti hrane - saopštila je Zaharova.

Dva zarobljena Amerikanca trenutno u pritvoru u DNR

Dva državljana SAD zarobljena u Ukrajini trenutno se nalaze u pritvorskom objektu u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR), saopštio je Interfaksu izvor iz bezbednosnih agencija DNR.

Foto printskrin telegram rybar

- Dvojica američkih plaćenika, Endi Huin i Aleksandar Druk, zarobljeni u Ukrajini, sada su u Donjecku - rekao je ovaj izvor.

Lider samoproglašene DPR-a Denis Pušilin rekao je 16. juna da nema informacije o prijavljenom zarobljeništvu dvojice veterana američke vojske koji su se borili zajedno sa ukrajinskim oružanim snagama u blizini Harkova, a i lider samoproglašne Luganske Narodne Republike (LNR) Leonid Pasečnik takođe je rekao Interfaksu da nema informacija o zarobljenim Amerikancima.

Krim: Nestalo 7 ljudi posle ukrajinskog napada na platformu

Najmanje sedam osoba se i dalje vodi kao nestalo, nakon ukrajinskog napada na platforme za bušenje kompanije za naftu i gas "Čornomornjeftegaz" u Crnom moru kod Odese, saopštio je danas za TAS S izvor iz službe za vanredne situacije na Krimu.

Tri osobe su u jučerašnjem u napadu zadobile povrede i one su hospitalizovane, dok se sedmoro i dalje vode kao nestali, saopštio je ovaj izvor.

Pre toga je ruska senatorka Olga Kovitidi izjavila da potraga za radnicima nestalim nakon ukrajinskog napada na platformu krimske naftne i gasne kompanije"Černomorneftegaz" u Crnom moru nije dala rezultate i da se operacija potrage nastavlja.

Ukrajinske trupe napale su platforme za bušenje „Čornomornjeftegaza“ oko 8 sati, saopštio je juče lider Krima Sergej Aksjonov u video-poruci na Telegramu .

Ambasador EU u ruskom MSP zbog odluke Litvanije

Ambasador Evropske unije u Rusiji Markus Ederer stigao je u rusko Ministarstvo spoljnih poslova, gde je pozvan na razgovor zbog odluke Litvanije da zabrani tranzit pojedine robe u Kalinjingradsku oblast, javlja ruska agencija RIA Novosti.

Guverner Kalinjingrada Anton Alihanov najavio je juče da će rusko Ministarstvo spoljnih poslova pozvati na razgovor ambasadora EU u Moskvi jer je Litvanija uvela zabranu na tranzit robe u ruski region Kalinjingrad.

Ranije je rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da Moskva traži od Vilnjusa da ukine zabranu železničkog tranzita robe u enklavu Kalinjingrad na Baltičkom moru, a u suprotnom, kako su naveli, zadržava pravo na uzvratnu akciju.

Britanija: Ukrajina Harpun raketama pogodila ruski tegljač

Ukrajinske snage su prošle nedelje imale prvu uspešnu upotrebu protivbrodskih raketa Harpun, koje je donirao Zapad za borbu protiv ruskih snaga, saopštila je danas britanska vojna obaveštajna služba, a prenosi Rojters.

- Meta ukrajinskog napada je gotovo sigurno bio ruski mornarički tegljač ''Spasilac Vasilij Beh" koji je isporučivao oružje i ljudstvo na Zmijsko ostrvo u severozapadnom Crnom moru - navodi britansko Ministarstvo odbrane u dnevnom izveštaju na Tviteru.

Rat je poslednjih nedelja ušao u brutalnu fazu iscrpljivanja, pri čemu su ruske snage koncentrisale dejstva svoje artiljerije na džep Donbasa pod kontrolom Ukrajine, navodi Rojters.

Kadirov objavio novi snimak sa fronta

Predsednik Čečenije Ramzan Kadirov objavio je danas novi snimak borbi u Luganskoj Narodnoj Republici.

- Ofanzivna taktika čečenskih specijalnih snaga za oslobađanje Luganske Narodne Republike svakim danom se poboljšava. Momci pokazuju stabilan uspeh u uništavanju oružanih nacionalističkih formacija, ne dozvoljavajući im čak ni da se pregrupišu - napisao je Kadirov na Telegramu.

Američki državljanin poginuo u borbama u Ukrajini

Američki državljanin Stiven Zabijelski (52) ubijen je tokom borbi u Ukrajini prošlog meseca, saopštio je Stejt department, a prenosi Rojters.

U saopštenju, portparol Stejt departmenta potvrdio je smrt Zabijelskog u Ukrajini i naveo da je američki sekretarijat u kontaktu sa njegovom porodicom i pruža "svu moguću konzularnu pomoć".

Zabijelski je poginuo u borbama 15. maja, prema čitulji objavljenoj ranije ovog meseca u lokalnim novinama u severnom delu Njujorka, a više medijskih izveštaja o njegovoj smrti objavljeno je u poneđeljak, navodi britanska agencija.

Rusija: Granatiranje Harkova izvodi vojska Ukrajine

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije tvrdi da ukrajinska vojska granatira civilne ciljeve u Harkovu koji je pod kontrolom Kijeva kako bi ruske snage bile optužene za napade na civile.

Načelnik Centra za kontrolu nacionalne odbrane Mihail Mizincev rekao je na brifingu u ponedeljak da su u tu svrhu jedinice Oružanih snaga Ukrajine rasporedile artiljerijsku bateriju koja periodično gađa stambena naselja Harkova, prenosi Interfaks.

Mihail Mizincev/Foto: Ministarstvo odbrane Ruske Federacije

- Prema dostupnim pouzdanim informacijama, kijevski režim u Harkovskoj oblasti organizovao je još jednu provokaciju protiv lokalnog stanovništva sa ciljem da naknadno optuži ruske jedinice za navodno neselektivne udare na civile - naveo je on.

Mizincev je rekao i da su ukrajinske formacije opremile skladišta i artiljerijske položaje u gusto naseljenim delovima Kramatorska, odakle granatiraju naselja u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici i rusku vojsku kako bi izazvali uzvratnu vatru.

Dižarik: UN spremne da prošire prisustvo u Ukrajini

Ujedinjene nacije i njihovi humanitarni partneri spremni su da prošire svoje prisustvo u Ukrajini nakon izveštaja o pogoršanju humanitarne situacije, izjavio je portparol generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Stefan Dižarik.

- Sukobljene strane intenziviraju vojnu operaciju širom Donjecke oblasti. Za sobom ostavljaju na desetine mrtvih ili povređenih civila, uključujući i u oblastima koja ranije nisu bila područja sukoba - kazao je Dižarik u ponedeljak, preneo je TASS.

Prema njegovim rečima, slična situacija je i u Luganskoj oblasti.

- Granatiranje, vazdušni napadi i borbe, kako se izveštava, nastavljaju izuzetno da otežavaju život ljudima u Severodonjecku, Lisičansku i drugim mestima u oblastima koje kontroliše vlada kao i oblastima koje kontrolišu nevladine organizacije - rekao je on.

Poljanski: Zapadno oružje u rukama džihadista

Prvi zamenik stalnog predstavnika Ruske Federacije pri UN, Dmitrij Poljanski, izjavio je da se oružje koje Zapad šalje Ukrajini sve češće pojavljuje u sirijskom Idlibu.

Dmitrij Poljanski/Foto: Printskrin Youtube/ RussiaUN

- Zapadno oružje se sve češće pojavljuje u Idlibu jer ga prodaju korumpirani ukrajinski zvaničnici - rekao je Poljanski u ponedeljak na sastanku Saveta bezbednosti UN, preneo je TAS S.

- Uzavrelo crno tržište oružja u Evropi nije samo riznica za njih, već i za radikalne islamiste širom Bliskog istoka - istakao je Poljanski.

Ruski MIP će danas pozvati na razgovor ambasadora EU

Rusko Ministarstvo inostranih poslova pozvaće danas na razgovor ambasadora Evropske unije u Moskvi Markusa Ederera jer je Litvanija uvela zabranu na tranzit robe u ruski region Kalinjingrad, izjavio je guverner Kalinjingrada Anton Alihanov.

- Ovo je, naravno, situacija, koja se može rešiti diplomatskim putem - rekao je Alihanov u ponedeljak za rusku televiziju, preneo je Rojters.

Ranije je rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da Moskva traži od Vilnjusa da ukine zabranu železničkog tranzita robe u enklavu Kalinjingrad na Baltičkom moru, a u suprotnom, kako su naveli, zadržava pravo na uzvratnu akciju.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (4)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!