PALE FITILJ KOJI MOŽE DA UZDRMA BALKAN: Beograd opet upozorava da su težnje Prištine i njenih lobista da tzv. Kosovo uđe u NATO veoma opasne

V. N.

02. 03. 2022. u 07:00

ZALAGANjE evroposlanice Viole fon Kramon za prijem samoproglašenog "Kosova" u Savet Evrope, ali i sve glasniji zahtevi da se Priština primi u NATO, ne samo da ne doprinose stabilnosti Evrope, već prete da destabilizuju i političke i bezbednosne prilike u našem regionu.

ПАЛЕ ФИТИЉ КОЈИ МОЖЕ ДА УЗДРМА БАЛКАН: Београд опет упозорава да су тежње Приштине и њених лобиста да тзв. Косово уђе у НАТО веома опасне

Nikola Selaković i Viola fon Kramon / Foto I. Marinković / EP

To upozorenje izneo je u utorak šef srpske diplomatije Nikola Selaković, reagujući na opasne poruke prištinskih političkih lidera, ali i njihovih lobista u Briselu.

Otkad se rasplamsala ukrajinska kriza, Kurti i Osmanijeva pokušavaju da tzv. Kosovo predstave kao metu, tvrdeći da im od Beograda preti opasnost po "ruskom scenariju". I susedna Hrvatska je odmah radar usmerila ka našoj zemlji, poručujući da pomno prate situaciju. Cela ta predstava izvedena je da bi se Priština na mala vrata gurala ka NATO, Savetu Evrope i drugim međunarodnim organizacijama.

- Fon Kramonova je odlučila da iskoristi događaje u Ukrajini i strah evropskih zemalja od destabilizacije širih razmera kako bi radikalizovala svoje lobističke napore da tzv. Kosovu osigura članstvo u međunarodnim organizacijama. Podsećam i nju i druge lobiste koji u kontinuitetu rade na konsolidaciji samoproglašene nezavisnosti takozvanog Kosova da Beograd i Priština godinama, uz posredovanje EU, nastoje da mirnim i političkim sredstvima prevaziđu nesuglasice, i to je jedini način da se odnosi normalizuju u skladu sa evropskim vrednostima i međunarodnim pravom - ukazao je Selaković.

Šef srpske diplomatije je upozorio da svaki pokušaj da se preglasavanjem samoproglašenom "Kosovu" izdejstvuje članstvo u nekom multilateralnom forumu, ne samo da ne bi doprineo stabilnosti na Zapadnom Balkanu, već bi izazvao sasvim suprotan efekat:

- Priština, posredstvom Unmika i u skladu sa međunarodnim pravom i Rezolucijom 1244 SB UN, ima efikasne kanale za komunikaciju sa međunarodnim organizacijama. U danima kada su međunarodno pravo i međunarodni poredak kakav poznajemo na ispitu zbog događaja koji nemaju nikakve veze sa Zapadnim Balkanom, nikome, verujem, nije potrebno da nametanjem rešenja i opasnim političkim potezima daje legitimitet separatistima u južnoj srpskoj pokrajini, jer je separatizam, kao što Srbija godinama upozorava, zarazan i domino efektom se može proširiti širom sveta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ZADOVOLJAN SAM UKUPNOM SPREMNOŠĆU NAŠE VOJSKE Vučić o vežbi Vihor 2024: Vojska će ubuduće biti tako organizovana (VIDEO)