ŽIOFRE ISTAKAO VAŽNOST REFERENDUMA: Ustavne promene ključan korak za nezavisno sudstvo

Novosti online

22. 12. 2021. u 16:01

ŠEF Delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre izjavio je danas da su ustavne promene ključan početni korak za nezavisnost sudstva što je, dodao je, ključno među vrednostima i pravnim principima EU.

ЖИОФРЕ ИСТАКАО ВАЖНОСТ РЕФЕРЕНДУМА: Уставне промене кључан корак за независно судство

Foto: Tanjug

Žiofre je to rekao na sastanku Nacionalnog konventa o EU sa predsednicom Vlade Anom Brnabić i drugim predstavnicima vlasti, a na pitanje premijerke koliko je važan referendum o ustavnim amandmanima za dalje evropske integracije Srbije i šta se dešava ako propadne.

- Reforme koje je pokrenula Vlada Srbije i Narodna skupština prošle su kroz inkluzivan i transparentan proces konsultacija i bilo je mnogo koristi od saradnje sa Venecijanskom komisijom. To se u EU vidi kao pozitivna stvar i smatra se korakom u pravom pravcu - kazao je Žiofre.

Dodao je da će biti nakon toga još mnogo koraka koji moraju da se preduzmu, jer to ne predstavlja kraj puta evrointegracija Srbije. 

Prema njegovim rečima, sada je na građanima Srbije da donesu odluke.

- Oni treba da shvate koji su argumenti za, a koji protiv. Mislimo da je u interesu i pojedinaca i poslovnih subjekata da imaju nezavisno sudstvo. To su ključne vrednosti i pravni principi u okviru EU - naveo je Žiofre. 

Dodao je da je odnos Vlade i civilnog društva ključan za funkcionisanje EU, te podsetivši da je prošle nedelje Srbiji otvoren Klaster 4 u okviru evrointegracija, naveo da su merila zadovoljena, a da uz ovaj zamajac dolaze i veća očekivanja od Srbije. 

Kaže da je Srbija pokazala kapacitete da može da ispuni merila za Klaster 4, ali i na drugim poljima poput vladavine prava.

- Odluka država članica prošle nedelje takođe je priznanje da su reforme pokrenute u tom području. Sada su velika očekivanja od Srbije, velika očekivanja od reformi, očekuju se rezultati - kazao je Žiofre dodajući da se u EU raduju rezultatima reformi u sudstvu.

U EU, kako kaže Žiofre, reforme u oblasti sudstva se smatraju jako važnim korakom.

- Očekujemo finalizaciju na referendumu. Nadam se da ćemo moći da nastavimo sa radom, jer je promena Ustava korak koji je neophodan za zakone koje treba sprovoditi - naveo je.

Šef Delegacije EU kaže da je važno obratiti se građanima, da se dopre do njih i objasne im se koristi od nezavisnog sudstva i za njih i za privredu.

BONUS VIDEO: Živela Srbija! DAN SRPSKOG JEDINSTVA U SLIKAMA

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!