MALI PORUČIO NIKEZIĆU: Istina vas najviše boli

Novosti online

29. 10. 2021. u 12:11

MINISTAR finansija u Vladi Republike Srbije i član Predsedništva Srpske napredne stranke Siniša Mali danas je reagovao na najnovije saopštenje Dušana Nikezića, kako je objasnio, uposlenika Dragana Đilasa u kompaniji SSP (Stranka slobode i pravde), koji iznova laže, vodeći se najverovatnije Gebelsovom filozofijom – „Hiljadu puta ponovljena laž postaje istina“.

МАЛИ ПОРУЧИО НИКЕЗИЋУ: Истина вас највише боли

Foto: Tanjug

Napomenuo je da je stručnost te ekipe i te kako bila vidljiva, a da su posledice trpeli građani godinama pošto su oni otišli s vlasti.

- Od 2008. do 2012. godine vaš sumarni deficit je bio 7,6 milijardi evra, a dug je povećan za 8,8 milijardi evra. Bili ste toliko neodgovorni da ste u vreme najveće svetske recesije trajno povećavali rashode, pa ste tako penzije samo u toku 2008. godine povećali čak četiri puta, što je u uslovima slabog rasta dovelo do neodržive fiskalne pozicije. Kada se trajno povećavaju plate i penzije, ali izvan ekonomskih mogućnosti, to se ne odrazi odmah u toj godini, već u godinama koje slede. Na računima države je tako krajem jula 2012. godine bilo svega 8,5 milijardi dinara, a za penzije iz budžeta je trebalo izdvojiti 22 milijarde. Dakle, niste imali novca ni za mesečna izdvajanja za penzije. To je nama došlo na naplatu u godinama koje su usledile, pa smo morali da sprovedemo hitnu fiskalnu konsolidaciju. Danas na računu imamo 366,3 milijarde dinara i to dovoljno govori o našoj ekonomskoj politici - objasnio je Mali.

On  je napomenuo da je tužno i žalosno što pokušaji od političara, predvođeni najvećim lažovom i lopovom ikada Draganom Đilasom, smatraju da građani imaju kratko pamćenje.

- Očigledno je da i Đilasovog uposlenika Nikezića najviše boli kada podsetim na njegovu zaostavštinu, odnosno ogromno neznanje kada je u pitanju upravljanje ekonomijom, a posebno javnim dugom. Gospodo, vi ste toliko uništili Srbiju, kojoj je trebalo nekoliko godina da se oporavi i da vrati vaše preskupe, dugove. Dok ste bili na vlasti, novci su završavali u vašim džepovima, a zaduženja države su rasla. Ali, zahvaljujući odgovornoj ekonomskoj poltici, kao i teškim merama fiskalne konsolidacije, mi smo uspeli da vratimo vaše preskupe dugove. Razumem da Nikezića boli kada podsetim na zaduženje u kojem je učestvovao, a koje se zaista jedino može porediti sa zelenaškim. Da li čovek, koji je kada je bio državni sekretar u Ministarstvu finansija, a koji je uspeo da zaduži Srbiju po kamatnoj stopi od 7,25 odsto, treba da nam deli lekcije iz ekonomije? - upitao je Mali i konstatovao da taj ekspert iznova poredi babe i žabe, jer zaduženje preduzeća i države nisu merljiva.

Kako je naveo, Đilas i njegovi „eksperti“ jedino mogu da se porede sa jahačima apokalipse, koji očigledno teže da ponovo zagospodare javnim finansijama zemlje, koja se uspešno oporavila i od njih, ali i od pandemije virusa korona.

- Pandemija je uticala na globalnu ekonomiju u svakom smislu, a mi smo prezadovoljni jer smo minimalno osetili te posledice. Kako sam i ranije objašnjavao, cene rastu, ali pogurane su globalnim trendom i reč je o privremenoj inflaciji, za koju se očekuje da će se stabilizovati u drugoj polovini naredne godine. I to potvrđuju međunarodni ekonomski stručnjaci. Dok su ti „eksperti“ vladali, inflacija je iznosila i preko 11 odsto, a od 2008. do 2012. godine dozvolili ste da kurs evra poraste sa 81 na 119 dinara. Dakle, za više od 50 odsto. Dok je gazda Đilas trpao državne pare na svoje račune, čak 619 miliona evra, građani su sve više siromašili. Ne ponovilo se. Pre pandemije Srbija je beležila nisku i stabilnu inflaciju od oko 2 odsto godišnje, što je stvorilo predvidiv i povoljan poslovni ambijent za investicije i zapošljavanje - istakao je Mali i podsetio da su u vreme Đilasa i ekipe za propast posledice neodgovorne ekonomske i monetarne politike, između ostalog bile drastično uvećanje nezaposlenosti.

Kako je Mali rekao, za razliku od prethodne vlasti, Srbija danas može da se pohvali stabilnim javnim dugom, koji će bez obzira na okolnosti ostati stabilan, a do kraja godine će biti na nivou od 58,2 odsto.

- Tužno je što ta ekipa za propast zaista misli da im građani veruju da se bore za bolji kvalitet života građana. Dokazali su da su se borili isključivo za pune džepove tuđih para na svojim računima, od Mauricijusa, preko Švajcarske, do Hongkonga. A o odgovornoj ekonomskoj politici koja se sada vodi, zahvaljujući kojoj smo uspeli da se rešimo ogromnih dugova koji su nas doveli do ivice propasti u jednom momentu, odluku će upravo građani doneti na izborima sledeće godine - naveo je Mali i poručio i Đilasu i Nikeziću da bez njih u vlasti Srbija napreduje, dok će oni, kako i zaslužuju, ostati zatrpani na političkom smetlištu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (3)

MOĆAN PRIKAZ PVO NA PEŠTERU: U vežbu uključeni FK-3, kao i modernizovani radar “žirafa“