Porodici se odmor iz snova pretvorio u noćnu moru, dete se iz hotela vratilo svo u plikovima, uskoro su se zarazili i roditelji

Novosti Online

22. 10. 2019. u 11:49

Породици се одмор из снова претворио у ноћну мору, дете се из хотела вратило сво у пликовима, ускоро су се заразили и родитељи

Foto: Printskrin

Majka devojčice za njihove zdravstvene probleme optužila hotel, koji odbacuje optužbe
Zagrebačkoj porodici se odmor iz snova pretvorio u pravu noćnu moru. Naime, u poznatom rovinjskom hotelu prvo se razbolela trogodišnja ćerka, a potom i roditelji, javlja rtl.hr.

Majka devojčice, Ana J.B, za njihove zdravstvene probleme optužila je hotel za neodgovarajuću higijenu u dečjem bazenu, dok hotel odbacuje te optužbe i smatra da je dete došlo zaraženo u hotel.

PROČITAJTE JOŠ -Carinici u automobilu Italijana otkrili 331 uginulu pticu (FOTO)

Kako je navela majka, koja je o težini bolesti posvedočila i fotografijama, sve je počelo kao obična prehlada.

Kada su stigli kući, pojavio se i osip.

"To izgleda strašno i izuzetno je bolno. Na telu su detetu izbili brojni plikovi, koji izuzetno bole", ispričala je majka.

Iste simptome ubrzo su dobili i majka i otac.

Osim plikova po telu, dete je dobilo i afte u ustima.

Lekari su utvrdili da je reč o bolesti ruku, nogu i usta. U pitanju je zarazna bolest. Majka smatra da je dete bolest dobilo u hotelskom bazenu, a posle njene ispovesti, objavljeni su na društvenim mrežama brojni komenatri koji svedoče da ovo nije prvi put.

Hotel tvrdi da je voda u bazenu ispravna i daj e dete došlo zaraženo.

Bolest ruku, nogu i usta je akutna upala usta s plikovima na dlanovima i tabanima. Uzrokuje je koksaki virus tip A. Od ove bolesti najčešće obolevaju deca do 10 godina starosti, ali i odrasli.

Obično se javlja u obliku epidemija leti i u ranu jesen, ali se pojedinačni slučajevi mogu javljati tokom cele godine.

Inkubacija traje od 3 do 5 dana. Počinje s odbijanjem hrane, povišenom telesnom temperaturom od 38 do 39 stepeni, koju prati bol u grlu.

Promene na koži i sluznicama traju od 7 do 10 dana.

Zaražene osobe zarazne su i nekoliko nedelja nakon prestanka simptoma. Bolest se prenosi u direktnom kontaktu sa zaraženom osobom, a širi se i indirektno preko različitih predmeta.

Bolest se, zapravo, ni ne leči nego se ublažavaju simptomi. Ublažavaju se bol i povišena telesna temperatura. Ukoliko je potrebno, za promene na koži koje puknu može se primeniti antibiotik.

Zbog bolnog i otežanog gutanja, važno je da se uzima dovoljno tečnosti kako bi se sprečila dehidratacija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije