CRVENI METEO ALARM U HRVATSKOJ: Nevreme na Jadranu, vetar i do 110 kilometara na sat, na udaru i deo Evrope (VIDEO)

Tanjug

28. 10. 2018. u 10:12

Zbog obilnih kiša i olujnog juga koji se u nedelju očekuje u većem delu Jadrana, na snazi je crveni meteo alarm dok je za ostale delove Hrvatske upaljen žuti alarm

ЦРВЕНИ МЕТЕО АЛАРМ У ХРВАТСКОЈ: Невреме на Јадрану, ветар и до 110 километара на сат, на удару и део Европе (ВИДЕО)

Ilustracija / Depositphotos

U većem delu Jadrana na snazi je crveni meteo alarm zbog nevremena praćenog jakim jugom koji dostiže brzinu i do 110 kilometara na sat.

Kako prenosi HRT, snažan vetar i kiša počeli su da stvaraju probleme - ostrva su odsečena od kopna, pojedini putevi su zatvoreni, a u prekidu su brojne trajektne, brodske i katamaranske linije.

Izdato je crveno i narandžasto upozorenje, a na udaru su Istra, Kvarner, Gorski kotar i jug Hrvatske.

Sve je više izveštaja o srušenim stablima i izlivanju mora na obale.

Kako se navodi, u Dubravi kod Šibenika ni stogodišnja stabla nisu izdržala. U Dubrovniku je zbog najavljenog nevremena na snazi visok stepen pripravnosti. Zbog velike količine kiše moguće su i bujične poplave.

Očekuju se velike količine kiše, pre svega u Dalmaciji.

Nevreme je zahvatilo i pojedine delove Evrope.Na jugu austrijske pokrajine Koruške vetar od 130 kilometara na sat rušio je stabla i električne vodove, kao i krovove.

Jake kiše i vetrovi pogodile su i Italiju. U Rimu voda na ulicama i srušena stabla stvaraju velike probleme u saobraćaju.

Najdramatičnija promena pogodila je Španiju. Posle toplog vremena, stigla je snažna arktička fronta i severu zemlje donela sneg.

- Preduzmite mere kako biste se zaštitili. Delujte prema savetima datim od strane nadležnih službi. Očekuju se izraženije poplave koje će zahvatiti veće područje te poplaviti imovinu uz značajan rizik za živote i mogućnost evakuacija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Миле

29.10.2018. 09:53

Колико ме сећање служи, они су нама "ономад" желели ведро небо....е сад, кад бих био злопамтило пожелео бих им једно, али као Хришћанин немогу....па ето, искрено, нека се и њима сад разведри...