SAD upućuje još 1.000 vojnika u Poljsku u tajnu bazu blizu granice sa Rusijom

Tanjug

13. 06. 2019. u 20:21

САД упућује још 1.000 војника у Пољску у тајну базу близу границе са Русијом

Foto Tanjug / AP

Predsednici SAD i Poljske Donald Tramp i Andžej Duda potpisali su sporazum o prebacivanju dodatnih 1.000 američkih vojnika iz zapadne Evrope u Poljsku

Predsednici SAD i Poljske Donald Tramp i Andžej Duda potpisali su sporazum o prebacivanju dodatnih 1.000 američkih vojnika iz zapadne Evrope u Poljsku.

Vašington, međutim, nije uslišio molbu Varšave formira trajnu vojnu bazu u blizini granice Poljske s Rusijom.

Tramp je dodatne vojnike, koji će se priključiti oko 4.000 vojnika, okarakterisao kao "ograničene vojne snage“ i rekao da će Varšava za njih platiti, smestiti ih i izgraditi zdanja potrebna američkoj vojsci.

Iako se radi o "skromnom“ broju vojnika, u kombinaciji s postrojenjem za odbranu od raketa koje Pentagon uspostavlja u Poljskoj, izazvaće, kako ocenjuje "Los Anđeles tajms“, zasigurno kritike iz Rusije i optužbe da se NATO i SAD ponašaju agresivno na njenim granicama.

"Savez SAD i Poljske ove godine dostiže nove visine", rekao je Tramp poljskom kolegi.

Inače, Poljska je obećala da će od SAD kupiti do 35 borbenih aviona tipa F-35.

Jedan neimenovani visoki zvaničnik Pentagona rekao je da će američke snage koje su namenjene za Poljsku najverovatnije biti jedinica specijalizovana za logistiku.

SAD i Poljska trenutno razgovaraju o izgradnji centra za trening i jedne kasarne za američku vojsku koja će se koristiti tokom rotacija snaga, te i vojni aerodrom.

Istovremeno se Tramp, nakon potpisivanja sporazuma s Poljskom, izjasnio za poboljšanje odnosa sa Moskvom.

Od kada je Rusija anektirala Krim, Pentagon i NATO su pojačali vojno prisustvo u centralnoj Evropi, kako bi smirile "nervozne“ članice.

General američke vojske u penziji Ben Hodžis podržava slanje vojske u Poljsku, ocenjujući da je to dobro za povećanje verodostojnosti SAD.

Tramp je stavio do znanja da želi da uzme u obzir premeštanje snaga iz Nemačke, gde je stacionirano 33.000 američkih vojnika i vojnika iz drugih zemalja NATO.

Hodžis upozorava, međutim, da bi pomeranje vojnika iz Nemačke moglo da dovede do produbljivanja razdora s tim saveznikom, i podseća da su nemački aerodromi i železnica od centralnog značaja u vojnim planovima SAD u slučaju konflikta s Rusiijom.

"Smatram da bi bilo pogrešno premestiti ih iz Nemačke u Poljsku, jer bi to delovalo kao kažnjavanje najvažnijeg saveznika u Evropi“, upozorio je Hodžis.

Tramp je ranije kritkovao Nemačku što odbija da poveća izdatke za odbranu na najmanje dva odsto BDP-a, i pohvalio je Poljsku što je ispoštovala taj zahtev.

On je Nemačku dodatno kritikovao zbog gasovoda koji gradi sa Moskvom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije