Kurc: Vlada proevropska ili je neće biti

Tanjug

27. 10. 2017. u 23:46

Lider Narodne partije Austrije (OVP) Sebastijan Kurc, koji je dobio mandat za formiranje nove vlade, uveren je da će u saradnji sa Slobodarskom strankom (FPO) uspostaviti proevropski kabinet

Курц: Влада проевропска или је неће бити

Lider Narodne partije Austrije (OVP) Sebastijan Kurc Foto EPA

Lider Narodne partije Austrije (OVP) Sebastijan Kurc, koji je dobio mandat za formiranje nove vlade, uveren je da će u saradnji sa Slobodarskom strankom (FPO) uspostaviti proevropski kabinet.

"Moja vlada biće proevropska ili je neće biti", poručio je Kurc u intervjuu milanskom dnevniku "Korijere dela Sera".

Pročitajte još - KRIZA U AUSTRIJI: Protivnici FPO najavljuju demonstracije

Istakao je da je OVP povezana sa FPO željom da sprovede dalekosežne reforme u Austriji, a u koalicionim pregovorima, kako je najavio, postaviće jasan uslov da vladim program mora odgovarati njegovim vrednostima i proevropskom uverenju.

"Četiri godine sam ministar inostranih poslova i svi znaju da sam proevropski opredeljen i da se oko toga veoma angažujem. To ću činiti i u budućnosti", naglasio je Kurc.

Austrija će predsedavanje EU, u drugoj polovini iduće godine, iskoristiti da podstakne reforme EU.

Pročitajte još - IZBORI U AUSTRIJI: Sebastijan Kurc proglasio pobedu, OVP osvojila 31,4 odsto glasova

Kazao je da ne smatra da je premlad za formiranje vlade, dodajući da ima dovoljno iskustva za novu odgovornost.

Kada je reč o ilegalnoj migraciji, Kurc je rekao da će sve dok se ne može spečiti ilegalna imigracija biti ugrožena Evropa bez unutrašnjih granica.

"Ne možemo migrantima obećati nikakav bolji život u Evropi", kazao je Kurc.

Kurc je naveo da migrante po dolasku u Evropu treba zbrinuti, a "nakon toga što pre je moguće vratiti u njihovu domovinu", dodajući da, ako se kontrola izgubi u zemljama članicama, ugrožavaju se javni red i bezbedost.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Nikola

28.10.2017. 00:19

Možeš da nastaviš sa istom proevropskom politikom , ali jedino da sada uđeš ponovo u koaliciju sa SPO ... a onda će vas sve na prvim sledećim izborima pocepati FPO, koji će sam formirati vlast, što će se najviše tebi i OVP obiti o glavu. Nemaš izbora i nisi u poziciji da ucenjuješ FPO koji je u naletu.

Saša

28.10.2017. 00:42

Treba pokrenuti projekat Slobodna Evropa! Svi koji su na bilo koji način uspeli da se dokopaju Evrope trajno proterivanje! I ko ih je zvao može da napusti Evropu!