OPREZ: Jedna stvar koju dodirujete svaki dan u prodavnici može da izazove rak

Novosti Online

17. 01. 2019. u 23:33

Naizgled bezazleni papirići koje svako od nas ima u džepu mogu da izazovu opasnu bolest

ОПРЕЗ: Једна ствар коју додирујете сваки дан у продавници може да изазове рак

Foto N. Skenderija

Čak 90 odsto računa koje dobijama u prodavnicama sadrži hemikalije koje mogu da dovedu do pojave raka, upozoravaju stručnjaci.

Računi koji koriste mastilo koje s vremenom bledi napravljeni su od termalnog papira koji sadrži bisfenol A ili BPA. Ova hemikalija može da dovede do raka koji je uzrokovan hormonima, a ranije je povezivana i sa autizmom, sterilitetom, gojaznošću, dijabetesom tipa 2, prevremenim porođajima i ranim ulaskom u pubertet.

Već postoji zabrinutost javnosti da smo previše izloženi ovoj hemikaliji usled velike upotrebe plastike u svakodnevnom životu. Treba izbegavati skladištenje računa u tašnama, novčanicima, kolima i džepovima - upozoravaju stručnjaci, a među njima i profesor Nikolas Olea sa Univerziteta Granade u Španiji.

BPA se koristi u štampanju računa kao bi se pojačala boja slova i brojeva bez upotrebe mastila, a nalazi se takođe i u plastičnim flašama i posudama za hranu. Neke od zemalja rade na uvođenju zabrane za primenu ovakvih vrsta računa, a među njima je i Francuska koja smanjuje njegovu upotrebu još od 2014. godine.

Stručnjaci savetuju da ovi računi ne bi trebalo da dođu u kontakt sa hranom u kesi u kojoj ga dobijamo, da ne treba da stoje u kolima ili novčaniku i da treba da budemo u što menjem mogućem kontaktu sa ovim papirima. Vreme je da se koristi zamena za ove račune koju u Francuskoj uvode još od 2014. godine.

(Izvor: Telegraf.rs/dailymail.co.uk)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Mikola

18.01.2019. 00:57

ja ih sakupljam svakodnevno da ih koristim za brisanje posle velike nužde jer nemam para da kupim u radnji toalet papir.Uvek je puna korpa ovih malih papirića koje mi ljubazne prodavačice daju svaki dan i puno im hvala!

Срба

18.01.2019. 03:58

Не бринем уопште. Немам паре низашта, ништа не купујем, па ни не добијам и не пипам рачуне!

Sele

18.01.2019. 07:00

Микола, а можда да откажеш интернет па купиш тоалет папир

Joca Ekonomista

18.01.2019. 09:16

Oprez! Sve sto je napisano nije uvek tacno. Sada hoce da vas uplase da ne pogledate sta je na papiru napisano - njihova abra kadabra racunica. Nista ne brinite, vec slobodno pogledajte, jer vam nece biti nista. To vas mangupi plase.