Osnivač Huaveja, Ren Džegfej, saopštio je da će prihodi kompanije biti 30 milijardi dolara manji od predviđenih tokom naredne dve godine.


Kompanija će smanjiti kapacitete, ali američki potezi da se Huaveju ograniči poslovanje "neće nas zaustaviti", rekao je Ren na jednom panelu u sedištu kompanije, prenosi agencija AP.

Dodao je da Huaveju nikada nije palo na pamet da će američka vlada rešiti da preduzme tako širok spektar, kako kaže, "ekstremnih mera protiv kompanije".

"Mislim da će obe strane trpeti. Niko neće pobediti", naveo je Ren.

PROČITAJTE JOŠ: MENADžER "HUAVEJA" ZA BALKAN: Pitanje je vremena kad ćemo postati najveći!

SAD su stavile Huavej na izvoznu "crnu listu", što znači da američke kompanije koje žele da prodaju delove kineskom telekomunikacionom divu moraju za to da dobiju odobrenje od američkog ministarstva trgovine.

Agencija "Blumberg" je izvestila u nedelju da se Huavej priprema za smanjenje isporuka pametnih telefona na strana tržišta za 40 do 60 odsto, i da između ostalog razmatra i odustajanje od prodaje svog najnovijeg modela smartfona, Honor 20.

Kako navodi njujorška agencija, pozivajući se na neimenovane izvore upoznate sa dešavanjem, uređaj će početi da se prodaje u nekim delovima Evrope, uključujući Britaniju i Francusku, 21. juna, a rukovodioci nadležni za njegovo lansiranje će možda prekinuti isporuke ukoliko procene da je prodaja loša.