Umanjuju stradanja Srba: Skuština RS o Rezoluciji Skupštine BiH

S. M.

ponedeljak, 01. 06. 2020. u 22:26

Умањују страдања Срба: Скуштина РС о Резолуцији Скупштине БиХ

Foto D. Pozderović

Sednica Narodne skupštine RS o Rezoluciji o žrtvama fašističkog režima. Rezolucija je omalovažavanje stradanja Srba u Drugom svetskom ratu - istakao je Dodik

BURNA posebna sednica Narodne skupštine RS oko Rezolucije o poštovanju žrtava fašističkog režima i pokreta, koju je nedavno usvojio Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, donela je još niz optužbi o izdajnicima i patriotama na relaciji vlast - opozicija. Polemika se vodila i o prodaji jasenovačke građe, gde je opozicija tvrdila da je Milorad Dodik istu predao Hrvatima, a on je ovo nazvao lažima i obmanjivanjem javnosti.

Milorad Dodik, srpski član Predsedništva BiH, poručio je u raspravi o Rezoluciji, koju je nazvao sramotnom, da u tom dokumentu nigde nema osude služenja blajburške mise u Sarajevu i da je neprihvatljivo da se u ovom dokumentu navodi da je Nezavisna Država Hrvatska takozvana, a ona to nije bila. Za njega je neprihvatljivo da poslanici opozicije ostrašćeno govore u parlamentu RS o tome kako će se ova rezolucija dostaviti međunarodnim institucijama.

- Ovo ne može biti veći udarac za srpsku nacionalnu istoriju i srpsku nacionalnu državnost. Rezolucija je omalovažavanje stradanja Srba u Drugom svetskom ratu - istakao je Dodik, koji je naglasio da kao srpski član Predsedništva BiH neće prihvatiti da ovaj dokument ide dalje, ali da ne može ni zaustaviti, jer je manjina u Predsedništvu BiH. - Sramno je što je kapacitet RS obezbeđen tamo tako što su dva člana iz SDS, dva iz PDP i jedan iz SDA iz RS glasali i dali kapacitet, a većinska volja srpskog naroda u Predstavničkom domu Parlamenta BiH nije poštovana.

POSLANICI SE "POGURALI" OKO REZULUCIJE

Tokom rasprave u Narodnoj skupštini Republike Srpske o Rezoluciji o poštovanju žrtava fašističkog režima i pokreta, koju je usvojio Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, večeras je došlo do incidenta. Poslanik SDS Tomica Stojanović i poslanik SNSD Nedeljko Ćorić su, naime, nakon više izmenjenih rečenica ustali sa svojih mesta i prišli jedan drugome dok je za govornicom bio Nebojša Vukanović.

Prilikom verbalne rasprave došlo je do kontakta i međusobnog guranja, a teži incident su sprečili ostali poslanici, koji su razdvojili Ćorića i Stojanovića.

Potpredsednik Narodne skupštine Republike Srpske Milan Petković izrekao je obojici opomenu zbog nedoličnog ponašanja u parlamentu Republike Srpske.

JASENOVAČKA GRAĐA

- Nije izgubljen nijedan dokument iz jasenovačke građe, svi su savremeno na pravi način obrađeni. Sva jasenovačka građa koja je iz Arhiva Republike Srpske predata u Muzej Holokausta u Vašingtonu je digitalizovana i mikrofilmovana, a njene kopije su predate Arhivu RS - istakao je Dodik, koji je rekao da će SNSD predložiti da skupštinska delegacija ode u Muzej Holokausta i sačini izveštaj o toj građi i da se u tom pogledu formira novi anketni odbor Narodne skupštine RS.

ZAHTEV ZA SMENU VLADE I PREMIJERA FEDERACIJE BIH

PREDSTAVNIČKOM domu Parlamenta Federacije BiH predat je predlog za izglasavanje nepoverenja federalnoj vladi i premijeru Fadilu Novaliću, zbog "neizbežne odgovornosti oko nabavke medicinske opreme". Ovaj predlog je potpisalo više od 20 poslanika Naše stranke, SDP, NiP, PDA, A-SDA i Nezavisnog bloka. Očekuje se da narednih dana bude zakazana sednica Parlamenta FBiH sa ovom tačkom dnevnog reda.

- Mi, predstavnici građana, ovim putem tražimo pokretanje procesa smene Vlade FBiH što pre. Jasno moramo dati do znanja da se kriminal i korupcija u javnim institucijama ni u kom slučaju ne smeju tolerisati - navedeno je iz SDP.

Ministar bezbednosti u Savetu ministara Fahrudin Radončić potvrdio je da je glavni tužilac BiH Gordana Tadić dobila ozbiljne pretnje po život, zbog čega je od direktora za koordinaciju policijskih tela tražio da pojača njenu i zaštitu njene porodice.Komentari (1)