Srpska je meka za investicije

S. MIŠLJENOVIĆ

19. 02. 2018. u 07:20

Српска је мека за инвестиције

Zlatan Klokić, ministar za ekonomske odnose - Foto S. M.

Veliko međunarodno priznanje, RS izabrana za mali evropski region budućnosti 2018-2019. "Fajnenšel tajms" promovisao destinacije za ulaganje

SVETSKI poznat ekonomski časopis "Fajnenšel tajms" izabrao je Republiku Srpsku za jednu od 10 top malih evropskih regiona budućnosti za 2018-2019. godinu u kategoriji strategije stranih ulaganja. Ova nagrada je od izuzetnog značaja za RS jer se radi o priznatom časopisu koji je specijalizovan za direktna strana ulaganja. Nagrada predstavlja svojevrsnu promociju RS na svetskoj mapi, kaže, za "Novosti", Zlatan Klokić, ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju.

- Izuzetno mi je drago što su napori Vlade RS i ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju nagrađeni. Tu moram istaći i odličan rad Bijeljine, Prijedora i Zvornika koji su, takođe, nagrađeni u kategorijama malih i mikro gradova Evrope i sveta. Naime, po troškovnoj efikasnosti u kategoriji malih gradova nagradu je dobila Bijeljina, a u kategoriji evropskih mikrogradova Prijedor i Zvornik. Definitivno, Republika Srpska je prepoznata i priznata na globalnom nivou kao mesto budućnosti za strana ulaganja - ističe Klokić.

Pročitajte još: "Mercedes“ stiže u RS?

Ministar se nada da će ovakva reklama za Republiku Srpsku doprineti razbijanju stereotipa o prostoru Srpske kao mestu koje je politički nestabilno i zato nije atraktivno za investiranje.

- Republika Srpska je region u koje treba ulagati i koja radi na unapređenju poslovne klime - poručuje Klokić.

BESPLATNO UČEŠĆE MINISTAR Klokić ističe da je učestvovanje na konkursu "Fajnenšel tajmsa" bilo besplatno i da se na njega mogu prijaviti svi gradovi, regije i države iz celog sveta.

Prema njegovim rečima, dobijanje ove nagrade je i rezultat aktivnosti ministarstva u ovoj oblasti, a sve u skladu sa najnovijim međunarodnim trendovima.

- Tu pre svega mislim na program postinvesticione podrške investitorima, proaktivno privlačenje investitora putem ciljane kampanje i direktnih poseta, sprovođenje i promocija reformskih procesa Vlade i postojanje i funkcionisanje Saveta za strane investitore - navodi ministar Klokić.

Ministarstvo je posvećeno maksimalnom davanju svih informacija investitorima o uslovima ulaganja u Republiku Srpsku. To radi direktno ili putem nekoliko portala.

On kaže da očekuje da ova nagrada u nekom narednom periodu doprinese da se još investitora zainteresuje za Republiku Srpsku, kako stranih, tako i domaćih.

Pročitajte još: Stižu milijarde iz Kine

- Nagrada je vrsta odlične promocije u celom svetu. Poziv za učešće je bio otvoren za sve zemlje u mnogim kategorijama. Ocene su donosili ozbiljni timovi ljudi, eksperata u svojim oblastima koji daju konačni zaključak koja će zemlja, regija i grad dobiti nagrade - ističe Klokić.

Iz resornog ministarstva su poručili da u RS već postoje ozbiljna ulaganja iz Rusije, Kine, Nemačke, Austrije Italije, SAD i da očekuju da u narednom periodu u Srpsku dođe još investitora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

lazarus

19.02.2018. 07:31

Da nije tužno bilo bi ... Ovi likovi ne uiju da sastave dvije proste rečenice na maternjem a kamoli da privuku investitote. Ja se ne sjećam kad je poslijednji put otovrena fabrika u RS. a nije ni čudo kad živimo u zemlji korupcije, nepotizma, radikalizma, islamizma....

Рублюовски

19.02.2018. 14:46

E moj zemljace evo stigli su na granicu, ne migu uci carinici ih maltretiraju za licne stvari nebi li dobili napojnicu........ ha haaaaa