ZGRADA Naučnog-tehnološkog parka u Nišu, pored tehnoloških fakulteta, nešto je što do sada Nišlije nisu videle. Ne samo po arhitekturi i po uređenju prostora, već i prema nameni. Tehnološko razvojne kompanije svih profila, početničke, ali i one koje već posluju na globalnom tržištu useliće se u impozantnih 14.000 kvadrata narednih meseci.

Pred veliko otvaranje, koje će prema poslednjim informacijama biti 9. juna, privodi se kraju glancanje. Proveravaju se klima-uređaji, osvetljenje, ozvučenje, panoramski lift, fontane, montira se nameštaj... Imate utisak kao da se nalazite u svemirskom brodu prilikom odbrojavanja pred poletanje.

Gejming, razvoj softvera za veštačku inteligenciju i virtuelne realnosti, projektovanje čipova, tehnologija za zaštitu podataka ličnosti, razvoj teslametra - aparata za merenje elektromagnetnog zračenja, razvoj aplikacija koje su deo Guglovog akceleratora... Sve kompanije koje se ovim bave zainteresovane su da se usele u NTP u Nišu. Interesovanje je premašilo očekivanja i, prema rečima direktora NTP Milana Ranđelovića, već u prvom javnom pozivu ponude su premašile ponuđene kvadrate, a to je tek 60 odsto od onoga što će na tri etaže biti na raspolaganju.

- Prošlo je vreme jeftine radne snage, sada se u Nišu traži inženjer više. Srećom, stasale su nove generacije kao naslednici nekadašnje Elektronske industrije. Sada idemo korak dalje, jer privlačimo kompanije koje će osmisliti nešto novo u NTP i ponuditi ga kao gotov proizvod tržištu. Očekujemo da ovaj park pokrene otvaranje novih fabrika, gde će se proizvoditi uređaji i aparati najnovije generacije - pun je očekivanja Ranđelović, koji ističe da ih ni korona nije omela, već samo odložila planove.

- Upravo je to ono što nas razlikuje od drugih naučnih parkova, jer mi nismo vezani isključivo za IT i programiranje već i za proizvod, za "softver" i "hardver". Imamo i početnike i one koji su već ozbiljni u poslu i biće zanimljivo pratiti kako će se povezati. Ideje su njihove, ali okruženje i atmosfera su naša briga - poručuje Ranđelović.

Da će biti tako, jasno je pri samom ulasku u zgradu gde se hiljadu kvadrata uz pomoć providnih panela i stakla doživljava kao jedna celina. Svaki stanar imaće svoju "intimu" da radi i stvara, ali su opet svi na okupu. Za konkretnije druženje na raspolaganju su im kafići, trpezarija, teretana, a poseban ugođaj je bašta na krovu ili kako se to moderno zove "zeleni krovovi".

- Zasadili smo 16.000 sadnica četinara i seduma. Ovo je jedinstvena bašta ove površine u Nišu - hvale nam se u niškim preduzećima, koja su zadužena za zelenilo ne samo na krovu već i u okruženju NTP.

KIRIJA 7 EVRA PO KVADRATU

PRIZEMLjE je namenjeno za Muzej elektronike u Nišu, gde će biti izloženi eksponati koji su se u prošlom veku proizvodili u Nišu. Prvi sprat je namenjen startap kompanijama, odnosno početnicima koji zakup plaćaju evro po kvadratu prvih šest meseci. Sledeća dva sprata namenjena su "ozbiljnim" kompanijama, kojima će se kirija naplaćivati od 7 evra.