Srbi se lako naviknu na uređen život u Stokholmu (FOTO)

Bojana Caranović

15. 09. 2019. u 21:00

Срби се лако навикну на уређен живот у Стокхолму (ФОТО)

Stokholm / Foto: B. Caranović

Reporter "Novosti" u švedskoj metropoli, gradu koji leži na čak 14 ostrva i ima 50 mostova. Svuda zelenilo, parkovi, trude se da žive zdravo i čuvaju prirodu

IZDVAJAMO IZ TEKSTA

UOBIČAJENA predrasuda kako su Skandinavci hladni i rezervisani definitivno ne stoji! Sem ako netipičnih, oko 25 stepeni Celzijusovih, tokom nekoliko poslednjih dana avgusta, žitelje Stokholma nije učinilo vanredno raspoloženim, Šveđani su izuzetno prijatni i otvoreni. Potrudiće se da probate njihovu hranu, piće, a oduševiće ih ako vam se još i dopadnu svi egzotični umaci, najslanije i najzačinjenije ribe koje vam ponude. Biće srećni ako su vam ugodili, ako ste otišli nasmejani i vedri iz njihove trgovine, restorana ili doma!

U živopisnoj prodavnici u centralnoj ulici Drotningatan, u kojoj se prodaju kostimi i maske, prodavačica uz smeh posmatra tri prijateljice koje žele da probaju baš svaku blesavu periku.

- Zabavljajte se koliko god želite - dodaje im ljubazno. - Možete da probate sve što je na lutkama.

Odlaze bez ijedne potrošene krune, a ispraćene bez prekog pogleda.

PROČITAJTE JOŠ - Kuvar na severu: Norveška mu suđena

Stokholm je najveći i glavni grad Švedske, koji leži na vodi - Baltičkom moru, jezeru Meleran i reci Norstrom, koja ih spaja. Nalazi se na 14 ostrva i ima više od 50 mostova.

Stari grad, ili Gamla stan, kako ga Šveđani zovu, obavezna je turistička destinacija. Smešten je na tri ostrva, a na njemu se nalaze Kraljevska palata, parlament, katedrala, ali i bezbroj restorana, kafića, prodavnica suvenira... Lepe, ušuškane, kamene kuće živih boja, kaldrmisane ulice, zapravo su najstarija očuvana srednjovekovna celina u Evropi. To je mesto gde je osnovan grad 1252. godine.

Svraćamo u tek otvorenu galeriju slika i skulptura koje drže dve sredovečne dame. Oduševilo ih je to što smo iz Srbije i sa interesovanjem su se raspitivale o Beogradu i našoj zemlji.

U ovoj zgradi se dodeljuju Nobelove nagrade


U Sigtuni, jednom od najstarijih gradova Švedske, u grofoviji Stokholm, koji je osnovan još 970. godine, posetili smo bioskop iz 1920. godine. Gospođa sa blagajne, iako je imala prepunu salu, zakupljenu za rođendansko slavlje, iskoristila je svaki slobodan sekund da nam ispriča što više istorijskih podataka o bioskopu, čuvenim posetiocima koji su kroz njega prošli.

Naš novinar u Gamla stanu sa Srbima koji ovde žive


- Ovde su zaista svi takvi, veoma ljubazni i predusretljivi - objašnjava nam Aranđelovčanka Milka Larson, koja već dve decenije živi u kraljevskom gradu. - Nije se teško navići na to, iako smo bezbroj puta čuli da su nam mentaliteti toliko različiti. Činjenica je da su zime hladnije, da ima mnogo snega i kiše, da je tokom zimskih meseci tek nekoliko sati obdanice... Izvesnost i lakoća življenja ovde, međutim, nezamenljivi su. Spokoj kada shvatite da ćete za svoj posao i pošten rad tako biti i plaćeni, a da ćete napredovati ako se trudite i da to zavisi samo od vas - neprocenjiv je.


Od mlade osobe koja je pobegla "trbuhom za kruhom", godinu pre bombardovanja Srbije 1999. godine, Milka je u prestonici Švedske postala uspešna poslovna žena, supruga i majka dva sina. U Severnoj Veneciji, kako još nazivaju Stokholm, živi život punim plućima, jednostavan, prijatan. Pre desetak godina, kupili su kuću u naselju Marsta, tipizirane veličine i dizajna, da bi ambijentalna celina ostala nedirnuta.


- Ranije nije bilo tako jednostavno i jeftino putovati od Srbije do Švedske, ali sada se tih oko 2.500 kilometara prelazi za dva i po sata avionom, a ako se nađu na vreme, povratne karte mogu da se kupe i za 60 evra - kaže nam Milka. - Gradski prevoz u samom Stokholmu, koji obuhvata i autobuse, voz i metro, košta oko 100 evra mesečno. Sedmodnevna karta za gradski prevoz je 30 evra. Bicikl, a sve više električni trotineti, uobičajeno su prevozno sredstvo.


PROČITAJTE JOŠ - Kako žive Srbi u Nemačkoj?

Stokholm izgleda savremeno, otmeno, čisto, uređeno. Ekologija je veoma važna, a Šveđani izuzetno vode računa o zdravom životu. Gotovo niko ne puši, a konzumiranje cigareta je zabranjeno i u baštama kafića. Priroda je predivna, a privatna dvorišta su perfektno uređena, sa pod konac podšišanim travnjacima, cvećem u saksijama na prozorima i ukrasnim lampama.


Atmosfera u Stokholmu je opuštena. Parkovi su prepuni ljudi i dece koji leže na travi, trčkaraju, uživaju u pikniku, a nije retkost videti kako se neko brčka u gradskoj fontani. Čim temperature pređu 20. podelak, žitelji Stokholma pohrle na obale, sunčaju se i kupaju. Dok se oni kupaju, nije neobično videti turiste u vindjaknama i kapama.


KRALjEVSKA PALATA

DROTINGHOLM, dvorac u kome od 1981. žive kralj Karl 16. Gustaf i kraljica Silvija, smešten je na jezeru Malaren, u opštini Ekero. Kraljevski par živi u južnom krilu dvorca, a ostatak je otvoren za turiste. Mi smo posetili Kungliga slotet, dvorac u kome kralj i kraljica rade. Nalazi se pored reke Norstrom i za turiste je otvoren kada nema zvaničnih događaja i prijema. Ulaz je 18 evra, a podrazumeva obilazak Muzeja kruna i blaga, soba, kao i srednjovekovnog muzeja.


FIKA

FIKA, popodnevna pauza za kafu i kolač, jedan je od ljupkih stokholmskih običaja, koji košta oko 10 evra. Oko pet evra košta piće, od šest pa naviše sendvič, ili drugi komad brze hrane. Cene garderobe po tržnim centrima su, međutim, slične beogradskim.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije