Peglaju i kobasice od konjskog mesa
10. 06. 2018. u 08:29
Piroćanci najavljuju novu proizvodnju čuvenog specijaliteta. "Afrodizijačka potkovica" stiže sa Stare planine
Poludivlji konji na Staroj planini
PIROTSKA "peglana" kobasica, ili kako je Piroćanci od milja zovu "afrodizijačka potkovica", uskoro će se praviti i od mesa poludivljih konja koji krstare visovima Stare planine, na grebenu od Kamenice i Senokosa do Gornjeg Krivodola!
Staze, kojima su do 2006. godine "krstarili" naši i bugarski graničari, urasle u bujnu travu koju zbog nadmorske visine od više od 1.500 metara, ne pogađaju visoke temperature, pravi su raj za nekoliko stotina grla kopitara koja su tokom cele godine slobodna i razmnožavaju se po prirodnim zakonima. Novi delikates koji je neka vrsta logičnog nastavka proizvodnje standardne "peglane" kobasice, najavili su Miodrag Lilić, vlasnik ovdašnje farme, koja brine o krdu konja i Dalibor Tošić, kafedžija i vlasnik prve sertifikovane radnje za proizvodnju "pirotske vijagre".
Pročitajte još: Konji nam vrede više od bogatstva
- Čuvanjem stoke na Staroj planini bavim se već tri decenije. Trenutno na ispaši imamo oko 300 grla krupne stoke: goveda i konja koji su tokom cele godine slobodni i praktično su poludivlji, kao i oko 1.000 grla ovaca i koza. Ovo je puna organska proizvodnja mesa, i potencijal koji obećava. Čekali smo neki preradni kapacitet i sada ga konačno imamo, pa će proizvodnja "peglane" kobasice od konjskog mesa uskoro početi - kaže Lilić, čija je stoka na više stotina hektara slobodne ispaše.
Nova "peglana" je nedavo prvi put promovisana i na Novosadskom sajmu, gde je pobrala ogromna priznanja u konkurenciji više od 1.500 suhomesnatih proizvoda. Za ovaj pirotski brend osim domaćih kupaca interesovanje su pokazali i stranci: Italijani, Nemci, Francuzi, gde postoji tradicija upotrebe konjskog mesa.
Krdo krava Miodraga Ilića - Foto V.Ćirić

- Stara planina i njeni pašnjaci su neiskorišćen potencijal i mi smo rešili da to promenimo, koliko je u našoj moći. Za otprilike mesec dana počeće proizvodnja "peglane" kobasice od konjskog mesa, naravno sa ostalim posnim mesima koja nemaju klasičan holesterol. U preradu će ići organski proizvedeno meso koje uz to neće biti zamrzavano i čuvano po hladnjačama - kaže Dalibor Tošić, koji se ugostiteljstvom bavi poslednje dve decenije.
Pročitajte još: Kobasica od tri tone!
Polako, ali sigurno, saglasni su naši sagovornici, na toliko pominjanoj Staroj planini, pokreće se priča i o organskoj proizvodnja i to na njenoj istočnoj strani, u Bugarskoj, oko mesta Čiprovci i drugih prigraničnih sela i varošica, gde su od pre nekoliko godina zaživele farme bivolica, koje su poznate po prvoklasnom mleku i mesu.
Dalibor Tošić

POMOĆ DRŽAVE
VELIKU pomoć oko realizacije čitave ideje imali smo od Ministarstva poljoprivrede i Uprave veterine. Nadležni su, kako kaže Dalibor Tošić, doneli novi pravilnik, čime su i malim proizvođačima omogućili da se pojave na tržištu.