Peglaju i kobasice od konjskog mesa

Vitomir Ćirić

10. 06. 2018. u 08:29

Piroćanci najavljuju novu proizvodnju čuvenog specijaliteta. "Afrodizijačka potkovica" stiže sa Stare planine

Пеглају и кобасице од коњског меса

Poludivlji konji na Staroj planini

PIROTSKA "peglana" kobasica, ili kako je Piroćanci od milja zovu "afrodizijačka potkovica", uskoro će se praviti i od mesa poludivljih konja koji krstare visovima Stare planine, na grebenu od Kamenice i Senokosa do Gornjeg Krivodola!

Staze, kojima su do 2006. godine "krstarili" naši i bugarski graničari, urasle u bujnu travu koju zbog nadmorske visine od više od 1.500 metara, ne pogađaju visoke temperature, pravi su raj za nekoliko stotina grla kopitara koja su tokom cele godine slobodna i razmnožavaju se po prirodnim zakonima. Novi delikates koji je neka vrsta logičnog nastavka proizvodnje standardne "peglane" kobasice, najavili su Miodrag Lilić, vlasnik ovdašnje farme, koja brine o krdu konja i Dalibor Tošić, kafedžija i vlasnik prve sertifikovane radnje za proizvodnju "pirotske vijagre".

- Čuvanjem stoke na Staroj planini bavim se već tri decenije. Trenutno na ispaši imamo oko 300 grla krupne stoke: goveda i konja koji su tokom cele godine slobodni i praktično su poludivlji, kao i oko 1.000 grla ovaca i koza. Ovo je puna organska proizvodnja mesa, i potencijal koji obećava. Čekali smo neki preradni kapacitet i sada ga konačno imamo, pa će proizvodnja "peglane" kobasice od konjskog mesa uskoro početi - kaže Lilić, čija je stoka na više stotina hektara slobodne ispaše.

Nova "peglana" je nedavo prvi put promovisana i na Novosadskom sajmu, gde je pobrala ogromna priznanja u konkurenciji više od 1.500 suhomesnatih proizvoda. Za ovaj pirotski brend osim domaćih kupaca interesovanje su pokazali i stranci: Italijani, Nemci, Francuzi, gde postoji tradicija upotrebe konjskog mesa.

Krdo krava Miodraga Ilića - Foto V.Ćirić

- Stara planina i njeni pašnjaci su neiskorišćen potencijal i mi smo rešili da to promenimo, koliko je u našoj moći. Za otprilike mesec dana počeće proizvodnja "peglane" kobasice od konjskog mesa, naravno sa ostalim posnim mesima koja nemaju klasičan holesterol. U preradu će ići organski proizvedeno meso koje uz to neće biti zamrzavano i čuvano po hladnjačama - kaže Dalibor Tošić, koji se ugostiteljstvom bavi poslednje dve decenije.

Pročitajte još: Kobasica od tri tone!

Polako, ali sigurno, saglasni su naši sagovornici, na toliko pominjanoj Staroj planini, pokreće se priča i o organskoj proizvodnja i to na njenoj istočnoj strani, u Bugarskoj, oko mesta Čiprovci i drugih prigraničnih sela i varošica, gde su od pre nekoliko godina zaživele farme bivolica, koje su poznate po prvoklasnom mleku i mesu.

Dalibor Tošić

POMOĆ DRŽAVE

VELIKU pomoć oko realizacije čitave ideje imali smo od Ministarstva poljoprivrede i Uprave veterine. Nadležni su, kako kaže Dalibor Tošić, doneli novi pravilnik, čime su i malim proizvođačima omogućili da se pojave na tržištu.




Pratite nas i putem iOS i android aplikacije