Srednjovekovna Srbija živi u Krstovgradu

G. ĆIROVIĆ

četvrtak, 26. 04. 2018. u 19:02

Средњовековна Србија живи у Крстовграду

Željko Košanin sa delom svoje impozantne kolekcije Foro G. Šljivić

Fascinantna muzejska zbirka kolekcionara Željka Košanina u Dolini jorgovana nadomak Kraljeva. Unutrašnjost zdanja nadahnuta bogatom i slavnom istorijom i nasleđem. Najpre postavljen krst, otuda i ime zdanja

NA mestu gde se susreću stara Raška i nova srpska država, gde se pogled prostire ka takozvanoj Dolini vekova u Ibarskoj klisuri i ka srednjovekovnom manastiru Žiča, u kojem je krunisano sedam srpskih kraljeva, u Progorelici na 435 metara nadmorske visine poviše Mataruške Banje, poznati kraljevčki kolekcionar Željko Košanin napravio je vanvremensko zdanje - muzejsko-istorijski i kulturni kompleks "Krstovgrad".

Nadahnut bogatom i slavnom istorijom i kulturnim nasleđem kraljevačkog kraja, Košanin već tri decenije prikuplja umetnička dela i njegova impozantna zbirka ima oko pet hiljada slika, skulptura, ikona i drugih predmeta od kojih većina krasi "Krstovgrad". U toj zbirci, dostupnoj posetiocima, su skulpture Ivana Meštrovića i Jovana Soldatovića, srpske i ruske ikone iz 17. veka, srebrni escajg iz pariskog hotela "Ric", porculan sa engleskog dvora, posuđe brušeno od poludragog kamenja, Rubensove i Kaloove slike, srebrni samovari, bodež kralja Aleksandra, kopije stolovača na kojima su sedeli vitezovi kamenog stola, srednjovekovni spisi, kao i replika prestola na kojem je krunisan Stefan Prvovenčani...


PROČITAJTE JOŠ:
Miloš sanja devojku i traktor

- Unutrašnjost zdanja napravljena je od drvenih greda skinutih sa starih srpskih kuća koje svedoče o neprolaznosti građe. Ovo je muzejski i istorijski kompleks, koji podseća posetioce kako je sve moglo da izgleda u srednjovekovnoj Srbiji, jer mi, osim na pojedinim freskama, nemamo preciznih zapisa ni slika o tom periodu - priča Košanin. - Želeo sam da oživim duh koji bar podseća na to vreme. Naravno, pitanje je koliko sam u tome uspeo, jer istraživanjima i novim saznanjima nema kraja.

Pre dvadeset godina Košanin je odlučio da napravi prostor u kojem bi smestio deo prikupljenih umetničkih dela, jer, kako kaže, smisao kolekcije nije da čami u depoima.

- Najpre smo postavili veliki krst, otuda i ime Krstovgrad, koji me je obavezao da sve što radim bude posvećeno našoj kulturi, istoriji, religiji i tradiciji. Svemu onome što čini naš narod. Krst je simbol stradanja i simbol pobede i na njemu je ispisano "ovim pobeđuj", kao što je car Konstantin 313. godine, nakon što mu se na nebu od zvezda ukazao krst, uzviknuo "pobediću verom, nadom i ljubavlju" - dodaje tvorac "Krstovgrada".

Replika prestola Stefana Prvovenčanog

Svoj nesvakidašnji i autentičan projekat, koji privlači sve veći broj posetilaca, Košanin i dalje pedantno i predano uobličava.


PROČITAJTE JOŠ:
Vojvođanske priče: Mali sokak goleme pameti

- Svaki čovek je stvoren da bude gladan novog znanja, sve drugo mu ne manjka. I čuveni Volter je rekao da "treba negovati svoj vrt" - naglašava Košanin. - "Krstovgrad" zrači nekom čudnom, smirujućom, pozitivnom energijom, okuplja dobre i kvalitetne ljude i volim da kažem da nas približava duhu vremena u kome smo kao narod sazdani.

Kraljičino kupatilo u rimskom stilu

KRALjIČINO KUPATILO

UZ vredne i retke umetničke predmete iz Košaninove kolekcije, posetioci "Krstovgrada", među kojima su često i naši poznati umetnici i glumci, kao i domaći i strani gosti, mogu da posete srednjovekovni podrum podeljen na duhovni i "vinski" deo i Kraljičino kupatilo u rimskom stilu.

- To kupatilo je delo našeg poznatog umetnika Vladimira Jablanovića u koje je uloženo više od 10 godina rada - kaže Košanin, dodajući da će ideju o izgradnji galerije realizovati sa našim poznatim glumcem Nebojšom Dugalićem. - Njegova velika želja je da nešto zajedno napravimo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

bravoooo

26.04.2018. 19:51

bili smo tamo pre 3 godine, preporucio nam covek iz Vr. banje, Nesto Prelepo za videti, pricali prijateljima, a neki i posetili.....