КАДА им је пре три године од тумора на мозгу преминуо и отац Љубиша (57), тада двадесетогодишњи младић Милош Рајковић из Скуланева, српског села у општини Грачаница, постао је "глава куће". Он и четири године старија сестра Биљана брину од великом сеоском домаћинству. Милош је апсолвент на Пољопривредном факултету, али му је рад на имању приоритет, као и куповина трактора без којег је остао сплетом околности.

Прочитајте још: Заплакала сам због трактора!

Мајка Станојка преминула је пре десет година, што је тешо пало и старијим сестрама Милени (31) и Јелени (36) које су после удаје напустиле родну кућу. Ускоро се удаје и Биљана, а Милошу као сваком узорном домаћину предстоји женидба.

Прочитајте још: Стиже помоћ Србима на Космету

- Мада нас је мајчина смрт потресла, јер смо били много млађи, ипак, за њену болест смо знали и, нажалост, очекивали смо прерани одлазак мајке. Али, када нам је отац пре три године изненада преминуо, били смо у шоку, јер је он скривао болест од нас - причају Биљана (27) и Милош (23) док нас уводе у пристојно опремљену домаћинску кућу.

Навикли да угосте посетиоце, брат и сестра се снебивају да испричају своју мукотрпну животну причу. Ниједно нема могућност да пронађе запослење. Једини извор прихода је 17.000 динара очеве пензије и - рад у пољопривреди.

- Отац је поред посла у "Електропривреди Косова" обрађивао земљу и узгајао стоку коју је касније продавао, па ми је било логично да наставим тај посао. Пшеницу и кукуруз сејем на око 4,5 хектара нашег имања, а обрађујем под закуп и имање једног рођака, око 2,5 хектара - прича овај вредни младић. Каже да му је најтеже што је после деобе заједничке имовине оца, остао без трактора, а нова машина је прескупа за њега.

- Плаћам услуге обраде ораница, иако имам неке од прикључних машина за трактор - каже стидљиво Милош, који је више навикао да ради него да прича. Поносно додаје да је земља за обраду у овом делу централног Космета између Грачанице и Липљана квалитетна, тако да не жали због одлуке да се бави пољопривредом. Узгаја тренутно само једну свињу и петнаесторо прасади које потом продаје у Грачаници и околним српским селима. Потражња је велика, поготовo о празницима, али није имао средстава да купи више свиња за узгој.

ПОМОЋ

ПРЕДСЕДНИЦА Удружења жена Гордана Ђорић анимирала је председника општине Грачаница Срђана Поповића, који је обећао помоћ и позвао фирме и грађане да уколико могу, помогну овим вредним младим људима. Сви који желе да уплате помоћ Милошу могу то да учине на жиро рачун: 205-9011005719113-62, Комерцијална Банка.

СПРЕМА СЕСТРУ ЗА УДАЈУ

Милош зарађује обрађујући земљу и гајећи стоку, а сестра Биљана (на слици), апсолвент психологије, води бригу о кући. Међутим, како му је сестра пред удајом, Милош у шали каже да је припрема за најрадоснији дан и да жели да у нови дом оде како приличи, као да су им родитељи живи.