Paraglajderom sleteo u istoriju

Jelena J. Baljak

15. 04. 2018. u 16:20

Параглајдером слетео у историју

Đurković u letu iznad Vršačke kule

Vrščanin Goran Đurković (36) po sedmi put dobitnik priznanja “Zlatni orao” Vazduhoplovnog saveza Srbije. Jedini Srbin na prvom mestu svetske rang-liste u letačkim sportovima

PARAGLAJDERISTA Goran Đurković iz Vršca, jedini je Srbin koji se ikada našao na prvom mestu svetske rang-liste u letačkim sportovima. Njemu je to, čak, u dva navrata pošlo za rukom, a najduže se na svetskom vrhu zadržao 15 meseci, od novembra 2016. do februara 2018. godine, što se smatra svojevrsnim rekordom. To mu je, između ostalog, donelo još jednu statuu “Zlatni orao”, koju Vazduhoplovni savez Srbije svake godine dodeljuje najboljem pojedincu iz svih vazduhoplovnih sportova.

Orao” je u Đurkovićevim rukama zasijao po sedmi put. Nikome pre njega, u šest decenija dugoj istoriji ovog prestižnog priznanja, to nije uspelo. A, čini se, neće mu biti ni poslednji, jer tridesetšestogodišnji Vrščanin ne planira skoro da sklopi krila i povuče se sa svetske scene.

Pročitajte još: Aero-klub "Novi Sad" očuvao krila

- Sa trinaest godina, kada sam počeo da se bavim paraglajdingom, jedina ambicija mi je bila da osvojim samo jednog orla. Sada me ovi rezultati teraju da budem još bolji, a ne da odustanem, s obzirom na to da sam već odavno osvojio sve što se u ovom sportu osvojiti može. Osećam da mogu još mnogo toga da pružim - naglašava Đurković, koji se takmiči u zahtevnoj disciplini precizno sletanje paraglajderom na cilj.

Sebi je već postavio nove ciljeve. Pre svega, da se vrati na svetski tron, odakle su ga “zbacili” Indonežani, koji su, inače, kao nacija postali lideri u ovom sportu. Kaže da ne bi u tome tako lako uspeli, da lane, zbog finansija, nije morao da propusti nekoliko velikih takmičenja, što ga je ostavilo bez novih bodova.

- Možda sam ih i pomalo namerno pustio da me pređu, da bih imao dodatni motiv za predstojeća takmičenja - šaljivo skreće pažnju sa problema sa finansijama, koje ima pred odlazak na svaki Svetski kup.

REKORDI NA Svetskim vazduhoplovnim igrama u Dubaiju 2015. godine, Goran Đurković je postavio čak četiri državna rekorda. Lane je dva uspeo da obori, a druga dva je, kaže, ostavio kao cilj za ovu godinu.

Pročitajte još: Svetski paraglajderi u petak u Vršcu

Za razliku od većine svojih konkurenata, koji se fokusiraju samo na rezultat, on sam mora da pronalazi novac za odlazak na takmičenja, koja se često organizuju u, za nas, dalekim zemljama.

- Moram i da kalkulišem, koja putovanja mogu da propustim, kako bih ostao u svetskom vrhu. Uz to, uvek kaskam i sa kupovinom nove opreme za letenje, koja treba da se zanavlja na svake dve godine - dodaje Đurković.

Sve to je, međutim, još jedan dokaz njegovog velikog talenta, jer u takvim okolnostima beleži samo uspehe. Ovih dana vredno trenira na nebu iznad rodnog Vršca, sa nadom da će u nastupajućoj sezoni moći da učestvuje na svim važnim takmičenjima i svojoj zemlji donese nova priznanja.

Goran Đurković sa sedam statua “Zlatni orao” - Foto J. J. Baljak


SVETSKO PRVENSTVO U VRŠCU

ZAHVALjUJUĆI Đurkovićevim dosadašnjim rezultatima, Svetska federacija je njegovom rodnom gradu odala priznanje time što će Vršac prvi put biti domaćin Svetskog prvenstva u preciznom sletanju paraglajderom na cilj. Ovo masovno takmičenje biće održano naredne godine.

Vršac i Đurkovićev Paraglajding klub “Berkut” već su organizovali velika takmičenja, poput EP i nekoliko svetskih kupova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije