Despotovac: Park minijatura najlepših srpskih zdanja

G. JEVTIĆ - B. HADŽIĆ

16. 01. 2013. u 06:55

Milenko Ilić u dvorištu napravio makete najznačajnijih spomenika srednjovekovne arhitekture

KADA udari zima, Milenko Ilić se povuče u svoje odaje. Zasuče rukave i baci se na posao.

Na proleće on će ponovo širom otvoriti kapije Parka minijatura, najvrednijih i najlepših srpskih građevina, izloženih u dvorištu njegove porodične kuće. Tada se, kako je pred posetiocima ukaže nova prelepa minijatura skovana za vreme zimskog predaha.

- Tako je već tri godine, tako će biti i ove - kaže Milenko.

Na prvom kilometru od Despotovca u pravcu Resavske pećine nalazi se jedinstveni muzej maketa. Sličan ne postoji. Bivši rudar Milenko Ilić uzeo je otpremninu iz rudnika "Rembas" 2005. godine i celokupnu ušteđevinu uložio u izgradnju Parka minijatura najznačajnijih građevina u Srbiji. Park otvoren 2009. godine do sada je za četiri sezone rada posetilo više od 25.000 turista iz Srbije i sveta.

Na jednom mestu se mogu videti 20 najznačajnijih spomenika srpske srednjovekovne arhitekture u proporciji 1:17. A prvog aprilskog dana uz bok maketama manastira Manasije, Ravanice, Gornjaka, Ljubostinje, Kalenića, Lazarice, Žiče, Studenice, Petrove crkve, Gračanice, Bogorodice Ljeviške, Visokih Dečana, Mileševe staće i Pećka patrijaršija, tek pre nekoliko dana završena.

- Prevalio sam malo više od polovine puta do cilja, do kompletiranja parka u punom sjaju - priča domaćin Milenko. - Kada zbrojimo istoriju, možda je manje od pet odsto Srba imalo priliku da vidi sve te građevine, a ovde, na jednom mestu, mogu da uživaju u toj lepoti.

Danas kada većina sanja megalomanske vozne parkove, Milenkov minijaturni san o minijaturnom parku živi na javi.

- Ideja da gradim Park minijatura došla je iz knjige Dušana Kamuškog, u kojoj su predstavljene najznačajnije građevine u Srbiji. Na prvom mestu su sakralni objekti i u parku bi trebalo u budućnosti da se nađe 35 građevina, a na kraju te liste su Beli dvor, Milošev konak... Sledeće makete koje ću napraviti su Hilandar i makete manastira sa Fruške gore - predočava Ilić.

Niko od državnih ili lokalnih "kulturnjaka" nije dao podrušku ovom projektu. On ne konkuriše za podsticajna sredstva, jer ne može da vraća kredite, ali ga boli činjenica što brojni političari, pa čak i ministri kulture, koji su posetili park, nisu prepoznali značaj ove ideje i ponudili pomoć za izradu maketa. Reč je o specifičnom materijalu koji može u dužem periodu da izdrži sve vremenske uslove bez vidljivih promena.

NOVI RADNICI U radu Milenku svakog dana pomaže sin, dok je supruga zadužena za sređivanje cveća u parku. - Ukoliko se, daće Bog, obim posla poveća i uključe dodatni ugostiteljski sadržaji, planiram da uposlim još dva radnika - kaže Milenko Ilić. Park minijatura otvoren je od 15. aprila do 1. novembra.

- Osim tapšanja po ramenu, od Ministarstva kulture nisam dobio konkretnu pomoć.

Međutim, vodio je Milenko kroz park diplomate.

- Do sada je desetak stranih ambasadora dolazilo u park. Oni uvek pitaju da li je država pomogla projekat. A zatim prokomentarišu da park izlazi iz okvira privatne inicijative i ima nacionalni karakter.

Dobar glas daleko se čuje. Ume da dopre i 15.000 kilometara daleko.

- Posebno me je iznenadila poseta japanskih turista, koji su zahtevali od njihovog vodiča da posete ovo mesto - ponosan je Ilić na ono što je sa svojih deset prstiju stvorio.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Jokili

16.01.2013. 17:10

Ovdee idem na ekskurziiju ... jedvaa cekamoo svii! A joss viise od kadaa smo viideli sve ovoo..

Miro Markovic

16.01.2013. 19:05

Hvala ovom dobrom coveku, koji je posvetio svoj zivot pravljenju kopija nasih duhovnih gradjevina. Veliki broj Srba nije upoznat sa svim nasim neprocenjivim kulturnim blagom. Sva ta blaga cine srpski doprinos ne samo veri i arhitekturi, vec su vecni spomenici naseg postojanja kao naroda i vrednih gradjevinara. Imali bismo mi i vise, ali ogroman broj ratova mnoge pretvori u pepeo. Nikada ne mogu da oprostim krvavim Nemcima sto unistise Narodnu biblioteku Srbije 1941.